Direct naar artikelinhoud
NieuwsJustitie

Jury acht Ghislaine Maxwell schuldig aan hulp bij seksueel misbruik Jeffrey Epstein

Jury acht Ghislaine Maxwell schuldig aan hulp bij seksueel misbruik Jeffrey Epstein
Beeld AP

Een Amerikaanse jury heeft Ghislaine Maxwell (60), de ex-vriendin van de overleden Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein, woensdag schuldig verklaard aan het ronselen van minderjarige meisjes voor Epstein en aan het meehelpen om die meisjes seksueel te misbruiken. 

De twaalfkoppige jury had vier dagen nodig om tot dat besluit te komen. Maxwell is volgens de jury schuldig aan vijf van in totaal zes aanklachten. Als zij voor alle zes aanklachten zou worden veroordeeld, zou zij 70 tot 80 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, maar gezien haar leeftijd lijkt het hoe dan ook levenslang te worden.

Maxwell, die dit weekeind haar zestigste verjaardag doorbracht in de cel waar ze sinds haar arrestatie medio 2020 zit opgesloten, stond terecht voor het ronselen van jonge meisjes voor haar ex-vriend, financier Jeffrey Epstein. Daarnaast werd ze beschuldigd van vijf andere misdrijven rond het organiseren van meisjes voor seks met Epstein. Maxwell, die tijdens het proces vrijwel niet heeft gesproken, houdt vol dat ze onschuldig is. Haar advocaten hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan. 

‘Partners in crime’

Maxwell was volgens openbaar aanklager Alison Moe de ‘sleutel’ in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. De twee waren ‘partners in crime’, aldus Moe. Maxwell werd tijdens het drie weken durende proces ook omschreven als ‘een volwassen vrouw die jaagde op kwetsbare kinderen’.

Aanklager Damian Williams liet na het oordeel van de jury in een verklaring weten dat ‘gerechtigheid is geschied’. Hij prijst de moed van de slachtoffers die ‘uit de schaduw zijn gestapt’ om hun misbruiker onder ogen te komen. De daden van Maxwell noemt hij van ‘de ergst denkbare soort’ omdat het gaat om het faciliteren van misbruik van kinderen.

Een tekening van Maxwell in de rechtszaal, vorige week.Beeld AP

Miljardair Epstein beroofde zichzelf onder nooit opgehelderde omstandigheden in 2019 in detentie van het leven, nog voordat het tot een proces tegen hem kon komen. In 2009 was hij al eens veroordeeld wegens seks met minderjarige prostituees. Toen bleek ook dat hij ruim dertig jonge meisjes had misbruikt, maar door een deal met justitie kwam hij er met een lichte straf van achttien maanden vanaf.  

Na zijn tweede arrestatie in 2019 verdween Maxwell, die in de jaren negentig een relatie met Epstein had, maar daarna vooral als manager van zijn privézaken optrad, spoorloos. Zij werd vorig jaar aangehouden in New Hampshire, waar zij ondergedoken zat in een buitenhuis dat ze voor een miljoen dollar in contanten zou hebben gekocht.

Maxwell verkeerde door haar familieachtergrond  – haar vader was de steenrijke mediabaron Robert Maxwell –  in de hoogste kringen. Met Epstein bezocht ze feestjes waar prominenten, zoals de voormalige Amerikaanse presidenten Donald Trump en Bill Clinton en de Britse prins Andrew,  te gast waren.  

Seksueel misbruik

De rechtszaak tegen Ghislaine Maxwell draait om de getuigenissen van vier vrouwen, die als minderjarige meisjes tussen 1994 en 2004 door haar zouden zijn klaargestoomd om seksuele handelingen met Epstein te verrichten. Maxwell zou zich volgens de openbare aanklager ‘als een roofdier’ op de kwetsbare tienermeisjes hebben gestort. Die zou ze met complimentjes, winkeluitjes en cadeaus, zoals lingerie, hebben aangemoedigd Epstein massages te geven. Soms was Maxwell zelf aanwezig bij die massages, die steevast uitliepen op seks. De meisjes zeggen daar enkele honderden dollars voor te hebben gekregen.

Ook zou Maxwell meisjes hebben geronseld voor Epsteins beruchte seksfeestjes op zijn privé-eiland bij de Maagdeneilanden en in zijn woningen in New York of Florida. De jongste vrouw die met beschuldigingen tegen Epstein naar voren kwam, was ten tijde van het misbruik pas veertien jaar oud.

Tijdens het drie weken durende proces probeerden de advocaten van Maxwell de getuigenissen van de vrouwen te ondermijnen door hun geloofwaardigheid in twijfel te trekken, omdat hun relaas over gebeurtenissen van vijfentwintig jaar geleden sterk aan verandering onderhevig was. Daarom vroeg de jury vorige week de letterlijke transcriptie van de getuigenissen van de vier vermeende slachtoffers op. Vlak voor Kerst wilde de jury ook de verklaringen van een van de piloten van Epsteins privévliegtuig en van de voormalige manager van zijn landgoed in Florida inzien. Beide mannen hebben verklaard Epstein met een van de meisjes te hebben gezien.

Het proces tegen Epsteins rechterhand is een van de grootste en geruchtmakendste zaken van de #MeToo-beweging, vergelijkbaar met de rechtszaak tegen filmproducent Harvey Weinstein. Maxwells advocaten betoogden dat zij terechtstaat als een soort plaatsvervanger van Epstein. Nu hij door zijn dood niet berecht kan worden, moet Maxwell fungeren als de zondebok voor zijn misdaden, was hun redenering. 

De openbare aanklager stelde echter dat Maxwell veel meer was dan een werknemer van Epstein: tijdens de zitting werd een groot aantal privéfoto’s van het duo getoond om aan te tonen hoe hecht hun relatie was. Ook diepte de aanklager een document op uit Maxwells laptop waarin een auteur genaamd GMax in de derde persoon de innige persoonlijke band tussen Maxwell en Epstein beschrijft. 

Geheime deal snel openbaar, beïnvloedt zaak prins Andrew
Een Amerikaanse rechter besloot woensdag dat een geheime deal tussen Epstein en Virginia Giuffre begin volgende week openbaar moet worden gemaakt. De openbaarmaking beïnvloedt de misbruikzaak tegen de Britse prins Andrew.

Giuffre claimt dat Andrew haar meermaals heeft misbruikt in 2001, toen ze 17 jaar oud was. Hij heeft alle beschuldigingen tegengesproken. Giuffre had Epstein jaren geleden vanwege seksueel misbruik voor de rechter gedaagd. Dat leidde uiteindelijk tot een vertrouwelijke schikking.

De advocaten van prins Andrew kregen in oktober toestemming om de deal, die al in 2009 gemaakt werd, in te zien. De rechter heeft nu besloten dat het document uiterlijk op 3 januari moet worden geopenbaard.

De advocaten van de Britse prins Andrew houden naar verluidt een crisisberaad na de veroordeling van Maxwell. Experts stellen volgens MailOnline, de website van de Britse krant Daily Mail, dat de uitspraak “geen goed nieuws” is voor de tweede zoon van koningin Elizabeth en dat de uitspraak de koninklijke familie weleens in diskrediet zou kunnen brengen. Ook menen de experts dat de beslissing van de jury tegen hem kan werken in de zaak die Giuffre aanspande. Prins Andrew spreekt alle beschuldigingen tegen.