De betogers droegen vandaag foto's mee van medestanders die bij eerdere protesten gedood werden.
AFP or licensors

Opnieuw massaal protest tegen de militaire dictatuur in Soedan en politie schiet vier betogers dood

Ook vandaag zijn er opnieuw duizenden mensen op straat gekomen uit protest tegen de staatsgreep van eind oktober in Soedan. In de hoofdstad Khartoem kwam het opnieuw tot rellen met de oproerpolitie en werd traangas ingezet. Er werd ook geschoten door de politie en daarbij zouden vier betogers gedood zijn. Het verzet tegen het militaire regime blijft onverminderd voortduren.

Het is al de elfde grote protestbetoging sinds de staatsgreep van 25 oktober. Toen maakte de legertop een einde aan een moeizame overgangsregering met vertegenwoordigers van het volksprotest.

Net zoals bij vorige gelegenheden had het regime het internet en sociale media platgelegd om de mobilisatie van betogers te verhinderen. Dit keer werden ook de vaste telefoonlijnen geblokkeerd. Dat verhinderde evenwel niet dat opnieuw duizenden mensen op straat kwamen in de hoofdstad Khartoem en ook elders.

Zoals gewoonlijk rukten duizenden mensen op naar het presidentiële paleis waar juntaleider en stafchef Abdel Fattah al-Burhan woont en werkt. Daar werden ze evenwel met traangas weggejaagd door de ordediensten. Ook elders in Soedan werd er vandaag betoogd. In de stad Omdurman -net over de Nijl in Khartoem- zouden er vier betogers zijn doodgeschoten door de politie. Dat melden artsen in ziekenhuizen. Een aantal gewonde betogers zouden in kritieke toestand zijn. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

Situatie in Soedan zit muurvast

Er lijkt geen oplossing in zicht voor de crisis die al duurt sinds de staatsgreep van 25 oktober. Toen stuurde het leger de burgers in de overgangsregering naar huis en namen de generaals opnieuw de macht over. 

Het massale straatprotest tegen de junta blijft echter hardnekkig, de Soedanezen lijken niet van plan om hun hoop op een overgang naar de democratie op te geven. De militairen hebben wat gas teruggenomen door de afgezette burgerpremier Abdalla Hamdok vrij te laten en opnieuw te benoemen als regeringsleider, maar dat zwakt het protest niet af.

Voor de democratische oppositie en vrouwen in het algemeen staat er veel op het spel: als ze nu toegeven en de protestbeweging uitdooft, riskeren ze opnieuw jaren of decennia onder dictatuur en opgedrongen "islamisering" te moeten leven. 

Omgekeerd geldt dat ook voor de legertop en restanten van het oude regime: een overgang naar de democratie houdt het risico in dat hun privileges die opgebouwd werden onder de 30 jaar dictatuur van de afgezette president Omar Hassan al-Bashir op het spel komen te staan. Bovendien riskeren veel militairen om zich net zoals al-Bashir te moeten verantwoorden voor de rechter wegens de talrijke schendingen van de mensenrechten in al die jaren, ofwel in eigen land ofwel voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

AFP or licensors

Meest gelezen