Instorting

Leegstaande hoeve waar regelmatig urban explorers kwamen gedeeltelijk ingestort

 © rr

Hoeselt -

Een deel van een leegstaande boerderij in de Nederstraat in Hoeselt is ingestort. Uit een controle van de brandweer bleek dat het pand aan de straatkant nog voldoende stabiel is en niet meteen platgegooid moet worden.

De instorting van de oude hoeve op de hoek van de Nederstraat en de Groenstraat gebeurde vermoedelijk woensdagavond, maar werd pas later ontdekt. Omdat het niet meteen duidelijk was of er ook aan de straatkant instortingsgevaar dreigde, werd beslist om de brandweer te laten komen.

De hoeve raakte in verval nadat de vorige bewoner stierf. “Het verwondert me eigenlijk niet dat er nu een instorting gebeurd is”, zegt burgemeester Werner Raskin. “De hoeve was gekend bij de gemeentelijke dienst financiën omdat er voor de eigenaars al voor de derde keer een jaarlijkse leegstandbelasting van 2.400 euro opgelegd was. Die belasting werd overigens altijd netjes betaald. Ik hoorde onlangs dat de familieleden samen een akkoord zouden bereikt hebben om de hoeve te koop te stellen.”

Urbexers

Toen de vorige eigenaar-bewoner stierf, werd de hoeve geërfd door meerdere familieleden. Niemand keek nog naar de woning en bijhorende stallen om, waardoor het verval vlug intrad. Naar verluidt werd de hoeve ook menigmaal bezocht door zogenaamde ‘urbexers’ of ‘urban explorers’. Dat zijn ‘ontdekkingsreizigers’ die uit nieuwsgierigheid oude en verlaten gebouwen bezoeken en er foto’s van maken. Het fenomeen is meer bekend van ‘urbexers’ die verlaten industriepanden of oude ziekenhuizen binnenwandelen waarbij verbodslinten of de omheining genegeerd worden. mm/frpe

 ©  ToPa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen