Veiling van naakte reus langs de E17 in Waregem start vandaag

Wil je zelf eigenaar worden van de naakte reus langs de E17 in Waregem? Dan kan je er vanaf vandaag ook op bieden. Tot nu stond het kunstwerk bij het heftruckbedrijf van Hervé Missiaen, die hem ongeveer 20 jaar geleden kocht. Het startbod staat op 10.000 euro. 

Wanneer je van Gent naar Kortrijk rijdt op de E17 kan je niet naast de naakte reus met 1 oog kijken in Waregem. De reus werd meer dan 20 jaar geleden gemaakt voor een kunstproject van het SMAK in Gent. Daarna kocht kunstliefhebber Hervé Missiaen hem over en zette hem voor zijn heftruckbedrijf  aan de E17. Zo'n 10 jaar geleden staken vandalen de reus in brand. Daarop liet Hervé de reus in 2013 opnieuw maken: "De nieuwe reus werd gemaakt door mensen uit het carnaval milieu. Hij is 7,5 meter groot en dat kan een gewone kunstenaar niet zomaar maken. Daarvoor heb je een gespecialiseerde firma nodig". 

Ondertussen is Missiaen gestopt met de zaak en wil hij de reus verkopen. "Helaas is de reus te groot om te verhuizen, want anders had ik hem zelf meegenomen. De bedoeling is vooral dat hij blijft leven. Wat mij betreft mag hij overal terechtkomen, bijvoorbeeld in een privé collectie of dergelijke. Voor een kleine gunstprijs kunnen er ook speciale kleren gemaakt worden voor de reus. Ik denk dat de veiling een opportuniteit is voor flamboyante ondernemers."

Je kan nog de volledige maand bieden op de naakte reus. Het startbod staat op 10.000 euro en de opbrengst van de veiling gaat naar het goede doel. 

Hopelijk Vlaamse koper

Missiaen hoopt dat de reus in Vlaanderen kan blijven, want hij maakt deel uit van een groter kunstproject "The 100 Titans From Flanders". "Ik heb 100 bekende Vlamingen uit allerlei sectoren uitgenodigd tot bij de reus en ze daar als kunstschilder ook geportretteerd. Een 70-tal stuks van de portretten met bijvoorbeeld Jef Vermassen, Gella Vandecaveye en Dixi Dansercoer zijn al klaar."

Maar Misssiaen ziet het uiteindelijke kunstproject nog groter in. "Het is de bedoeling dat deze collectie vermengd wordt met een internationaal project "The 197 Titans of this World". Ik wil één grote portretcollectie maken met de meest inspirerende personen uit verschillende expertisevelden en landen. Dat kan bijvoorbeeld Christiano Ronaldo zijn voor Portugal of Angela Merkel voor Duitsland. Het doel is dat mensen via sociale media zelf kunnen bepalen wie zij als meest inspirerende persoonlijkheid van hun land zien", besluit Hervé. 

Meest gelezen