Karolien Eens, burgemeester Tessenderlo (Vooruit)

Tessenderlo en Ham klokken voorlopig af op 30.000 inwoners: goed voor 3 miljoen extra subsidie bij fusie in 2025

Het ziet er naar uit dat de gemeenten Tessenderlo en Ham dan toch 30.000 inwoners bij mekaar gekregen hebben om drie miljoen extra subsidie te krijgen van de Vlaamse overheid bij hun fusie in 2025. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag. De laatste dagen werden er extra inspanningen geleverd om het aantal bij mekaar te krijgen, en dat lijkt voorlopig te zijn gelukt.

Die kaap moest gerond worden om drie miljoen extra te krijgen van de Vlaamse overheid als de twee gemeenten met elkaar fuseren in 2025. Onder die voorwaarde neemt Vlaanderen dan een deel van de schulden over.  Bij 30.000 inwoners krijgen ze 12 miljoen euro aan Vlaamse subsidies bij hun fusie, in plaats van 9 miljoen. 

Het cijfer is nog niet definitief omdat er nog geen rekening is gehouden met overlijdens of met mensen die uit de twee gemeenten zijn vertrokken. “We hebben een kleine reserve, maar het zal vooral spannend blijven totdat alle verwerkingen gebeurd zijn’, zegt de burgemeester van Tessenderlo Karolien Eens (Vooruit) bij Radio 2 Limburg. “Het kan, maar het kan ook niet. Het staat nog niet voor 100 procent vast dat we die 30.000 inwoners hebben. En het kan misschien vreemd overkomen dat we op zoek gegaan zijn naar extra inwoners. Maar omdat we zo dicht al bij het aantal zaten, dachten we mits een kleine inspanning, het aantal van 30.000 inwoners te kunnen bereiken.”

Op 27 december stond de teller nog op 29.986 inwoners, 14 inwoners te weinig. Burgemeester van Ham Marc Heselmans (CD&V) vreesde dat het toen niet ging lukken, maar nu liggen de kaarten voorlopig anders. Het getal met het juiste aantal inwoners zal pas over enkele weken bekend zijn.

Meest gelezen