Verkeersboetes worden weer wat duurder

 ©  IMAGEGLOBE

Wie een verkeersboete krijgt, betaalt daar sinds augustus ook zelf de administratiekosten op. Die toeslag wordt nu geïndexeerd, zodat een boete nog wat duurder wordt.

tg

Sinds 23 augustus 2021 wordt een bijkomende administratieve toeslag geheven op de verkeersboetes die via het Crossborder-platform worden geïnd. Concreet: wie een onmiddellijke inning of een minnelijke schikking kreeg, betaalde 8,84 euro extra voor de administratieve afhandeling van de boete. Bij een bevel tot betalen (wie zijn boete weigerde te betalen), of na een veroordeling door een politierechter, bedroeg die bijkomende kost zelfs 25,32 euro.

“Voor die administratieve toeslag werd bepaald dat de bedragen elk jaar op 1 januari automatisch aangepast worden in functie van de evolutie van de consumptieprijsindex van de maand november van het voorgaande jaar”, bevestigt Sharon Beavis van de FOD Justitie ons.

Met nu een stijging met 2,49 procent als gevolg. Naar respectievelijk 9,06 en 25,95 euro. Geen grote verschillen, maar op die manier wordt een boete nog maar eens duurder.

Wie bijvoorbeeld betrapt wordt op rijden zonder gordel, betaalt vanaf vandaag dus 116 euro + 9,06 euro administratiekosten. Totaal: 125,06 euro. Twee jaar geleden was dat nog 110 euro.

Wie zijn richtingaanwijzer niet gebruikt, riskeert een onmiddellijke inning van 58 euro (de kleinste verkeersboete) en betaalt daar dus ook nog eens 9,06 euro administratiekosten bovenop. Totaal: 67,06 euro. Vijf jaar geleden was dat nog 53 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen