©  VUM

Winter in het land: een stuk frisser, ijsplekken mogelijk en (winterse) buien

Woensdagnamiddag is het overwegend zwaarbewolkt met in het noorden en oosten van het land geleidelijk perioden van regen, in de Hoge Ardennen wat sneeuw. Elders blijft het zo goed als droog met in het westen aanvankelijk enkele opklaringen, meldt het KMI. De maxima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 7 graden aan zee. De wind waait matig tot vrij krachtig uit west tot noordwest. De rukwinden kunnen vooral in het noorden van het land en op de Hoge Venen oplopen tussen 50 en 60 km/uur.

Bron: belga

Het KMI kondigt trouwens stormtij aan. Voor de kust is dat woensdagnamiddag, voor de Zeeschelde tussen 17 en 18 uur.

Woensdagavond is het eerst overal zwaarbewolkt met vooral in de oostelijke landshelft perioden van regen of buien, in de Hoge Ardennen (smeltende) sneeuw. In de loop van de nacht wordt het vanaf het noorden op de meeste plaatsen wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Op het Ardense reliëf valt er nog altijd sneeuw met tegen de ochtend boven 500 m mogelijk een accumulatie van 5 tot 10 cm. In Belgisch Lotharingen zou het overwegend droog blijven. De minima liggen tussen -2 graden in de Hoge Venen, 1 à 2 graden in het centrum en 4 graden aan zee. De wind waait uit west tot noordwest en is aanvankelijk nog matig tot vrij krachtig maar zwakt in de loop van de nacht af. Tegen de ochtend is het in het binnenland uitkijken voor lokale ijsplekken.

Donderdag wordt het in het centrum en het oosten van het land wisselend tot zwaarbewolkt met in de loop van de dag kans op een bui die eventueel een winters karakter zou kunnen aannemen. In de Ardennen is een sneeuwbui mogelijk. In het westen van het land blijft het droog met brede opklaringen. De maxima schommelen van 0 graden in de Hoge Venen tot 6 graden in het noordwesten van het land.

Donderdagavond is het droog met nog tijdelijk opklaringen. In de nacht van donderdag op vrijdag wordt het zwaarbewolkt en trekt een neerslagzone over het land vanaf het westen. In het westen valt er regen maar in de oostelijke landshelft valt de neerslag als smeltende sneeuw of tijdelijk sneeuw. In de Ardennen valt er voornamelijk sneeuw. De minima liggen tussen -3 graden in de Hoge Venen, 1 à 2 graden in het centrum van het land en 3 graden aan zee. De zuidwestelijke wind neemt in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig met rukwinden die kunnen oplopen tot rond 50 km/uur, op de Ardense Hoogten mogelijk 60 km/uur.

Vrijdag wordt het wisselend bewolkt met enkele buien. Ten zuiden van Samber en Maas verwachten we ’s ochtends veel lage wolken met in de Ardennen smeltende sneeuw of op de hoogten een extra sneeuwlaagje. In de Hoge Ardennen behouden de buien in de namiddag een winters karakter. De maxima schommelen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 6 graden aan de kust.

Zaterdagochtend is het overwegend droog met soms brede opklaringen, maar in de Ardennen hangen lage wolken. De bewolking neemt echter snel toe vanaf het westen en geleidelijk aan gaat het regenen. In de Ardennen is er nog kans op smeltende sneeuw of sneeuw. We halen maxima van 0 of +1 graad in de Hoge Ardennen tot 8 graden over het westen. De wind is matig en later soms vrij krachtig of aan zee krachtig uit zuidwest krimpend naar zuid.

Zondag is het eerst in vele streken nog zwaarbewolkt met regen of in de Ardennen winterse neerslag. In de loop van de dag wordt het droger vanaf het westen met opklaringen. De maxima liggen tussen -1 graad in de Hoge Venen en 7 graden aan de kust. De westen- tot noordwestenwind is vrij krachtig en aan de kust krachtig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER