© REUTERS

Heisa in Frankrijk na uitspraken van president Macron: “Ik wil ongevaccineerden pesten”

Het debat in het Franse parlement over de uitbreiding van de vereisten voor de zogeheten ‘pass sanitaire’, het equivalent van het Belgische Covid Safe Ticket, is dinsdagnacht uitgesteld. De oorzaak? Heisa na een opvallend interview van president Emmanuel Macron.

jvh
Bron: Le Parisien, Belga

In een interview met de krant Le Parisien zei president Macron dinsdag “vastbesloten te zijn om de ongevaccineerden tot op het einde te willen pesten, door hen zoveel als mogelijk de toegang tot activiteiten in het sociale leven te beperken. Ik heb veel zin om hen te pesten. En we zullen dat ook tot op het bot blijven doen. Dat is de strategie.” Macron benadrukte dat dringende operaties moeten worden uitgesteld, omdat een aantal mensen zich weigert te laten vaccineren. “Dat is het beste argument voor de strategie van de regering.”

“Hoe kunnen we dit in de kiem smoren?”, klonk het verder in het zeven pagina’s tellende interview. “Door hen nog meer te irriteren. Ik ga ze niet in de gevangenis stoppen, of ik ga ze niet met geweld laten inenten. Maar vanaf 15 januari kan u ongevaccineerd niet meer op restaurant, geen koffie meer gaan drinken, of niet meer naar het theater gaan.”

Ophef

Vanuit politieke hoek kwamen er meteen heel wat reacties op de uitspraken van Macron. De rechts-populistische Marine Le Pen vindt dat Macron “de natie hiermee hardnekkig verdeelt” en van ongevaccineerden “tweederangsburgers” maakt. De linkse partij LFI spreekt dan weer van een “schrikwekkende uitspraak”.

Het debat in het Franse parlement moest dinsdagnacht zelfs opgeschort worden, vanwege de chaos in de vergaderzaal. “Er is niet voldaan aan de voorwaarden voor vreedzaam werk”, zei voorzitter Marc Le Fur, die prompt aankondigde dat de debatten woensdag om 15 uur hervat zouden worden.

De Franse regering wil de huidige ‘pass sanitaire’ – die toegang geeft tot het sociale leven mits vaccinatie, herstel, of negatieve test – hervormen naar een vaccinatiepas, waarbij enkel vaccinatie volstaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER