Betogers trekken zondag opnieuw door Brussel, politie staat manifestatie toe “als afspraken nageleefd worden”

 ©  Olivier Matthys

Zondag wordt in Brussel opnieuw betoogd tegen de coronamaatregelen onder de noemer ‘Samen voor vrijheid’. Een eerdere betoging van die groepering, op 21 november 2021, lokte 35.000 betogers en leidde tot zware rellen. De politie gaf haar toestemming voor de nieuwe manifestatie, op voorwaarde dat op voorhand gemaakte afspraken nageleefd worden.

gjs
Bron: belga, eigen berichtgeving

De manifestatie “Samen voor Vrijheid” groepeert verschillende organisaties, zoals Viruswaanzin, Vecht Voor Vrijheid, The Human Side, Belgians for Freedom en nog tientallen andere. De organisatoren roepen “iedereen die aanvoelt dat er iets niet klopt” op om zich aan te sluiten. In een persbericht vrijdag luidt het expliciet dat het gaat om een “vredevolle bijeenkomst”.

“We organiseren zondag een grote manifestatie voor grondwettelijke vrijheden en mensenrechten. Onder de naam ‘Samen voor vrijheid’ klagen we vrijheidsbeperkende maatregelen aan die reeds anderhalf jaar geen structurele oplossing zijn voor de gezondheidszorg en niet meer te verantwoorden zijn”, klinkt het in het persbericht.

Polarisatie

Volgens de organisatoren leiden de huidige maatregelen tot polarisatie in de samenleving, en een opdeling in A- en B-burgers. “Fundamentele grondrechten waar zo lang voor gestreden is, worden voorwaardelijk gemaakt door deze regering”, klinkt het nog. De organisatoren willen de afschaffing van de coronapas en een “breder wetenschappelijk geluid” laten klinken in de GEMS, door ook andere visies toe te laten. “De politiek moet verbinden in plaats van verdelen.”

De betoging start zondag om 12.30 uur bij het Noordstation (Starbucks, aan het kruispunt Simon Bolivarlaan en Vooruitgangstraat) in Brussel.

Rellen

Hoeveel betogers verwacht worden, is niet duidelijk. Bij een eerdere betoging van dezelfde organisatie op zondag 21 november 2021 daagden zowat 35.000 deelnemers op. De manifestatie verliep aanvankelijk vreedzaam, maar naar het einde toe braken rellen uit in Brussel. Meerdere politiemensen raakten daarbij gewond, verscheidene dienstvoertuigen werden beschadigd en op meerdere plaatsen in de hoofdstad werden vernielingen aangericht. Na afloop van de betoging werden opsporingsberichten verspreid om enkele van die relschoppers te kunnen identificeren.

In de dagen na de betoging bleek dat het rommelde binnen de organisatie van de betoging. Die gaf aan los te staan van welke politieke strekking dan ook, maar Dries Van Langenhove van Schild en Vrienden bleek via de organisatie Feniks mee aan de knoppen te zitten. Extreemrechts had de betoging gekaapt, zo bleek.

LEES OOK. Coronabetogers voelen zich “bekocht” door extreemrechts: hoe Dries Van Langenhove en co de optocht in Brussel kaapten

Om nieuwe problemen zondag te vermijden, heeft de Brusselse politie verschillende vergaderingen gehouden met de organisatoren. “Het scenario en de reisweg werden er overeengekomen”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. “De organisator verbindt zich ertoe om te communiceren over de vreedzame aard van de manifestatie, om ons op de hoogte te houden van alle bijkomende informatie die gekend is en om een doeltreffende en herkenbare interne ordedienst te voorzien.”

Als die voorwaarden en het gevolgde scenario nageleefd worden, staat de politie - die aanwezig zal zijn om de betoging te omkaderen - de betoging toe. “Als dat niet meer het geval is, zal er in eerste instantie overlegd worden met de organisatie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen