Royals - Een zeldzaam kiekje van de 4 kinderen van prins Albert, Meghan Markle krijgt 1 symbolische pond (en meer) 

Voor enkele royals is 2022 gestart met thuisisolatie. Alle kinderen van prins Albert van Monaco poseren zowaar op één foto. The Mail on Sunday moet - met tegenzin - betalen aan Meghan Markle. En de Queen krijgt een eiland naar zich vernoemd. Ze verliest ook alweer een trouwe vriendin. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Eedaflegging van thuis uit

Wie besmet is en met milde symptomen telewerkt, moet soms flexibel of creatief zijn. Dat heeft de Luxemburgse groothertog Henri (66) mogen ondervinden. Hij ging de dag na zijn positieve coronatest aan de slag, weliswaar vanop afstand in zijn kasteel Berg. Drie nieuwe ministers legden bij hem, en in aanwezigheid van premier Xavier Bettel, de eed af via een videoscherm.

Dat verliep zo:

(Foto's: Cour Grand-Ducale)

Henri, die zijn boosterprik al heeft gehad, is niet de enige "positieve" royal. Ook de Zweedse koning Carl Gustaf (75), koningin Silvia (78) en kroonprinses Victoria (44) kregen het virus te pakken en zitten in thuisisolatie. In een persmededeling laten ze weten dat de contactopsporing in gang is gezet.

Het koninklijke koppel is symptoomvrij en blijft van thuis uit werken. Silvia reisde in december speciaal niet naar Dubai omdat ze een verkoudheid had. Het Zweedse hof benadrukte toen dat ze negatief testte op COVID-19. Vorig jaar raakte Victoria al besmet, net als haar broer prins Carl Philip en zijn vrouw prinses Sofia.

Een reünie op foto

De oudste dochter van prins Albert van Monaco heeft een zeldzame foto gedeeld via haar stories op Instagram. Daarop is Jazmin Grace - jawel, genoemd naar haar grootmoeder Grace Kelly - Grimaldi zelf te zien samen met halfzus prinses Gabriella, en halfbroers Alexandre Grimaldi-Coste en prins Jacques. Een vrijwel uniek plaatje van de vier kinderen van prins Albert.

Gabriella en Jacques zijn Alberts kinderen uit zijn huwelijk met prinses Charlène, Jazmin (29) en Alexandre (18) zijn de kinderen die Albert kreeg uit vorige relaties. Zij hebben geen rechten op de troon, maar hebben wel contact met hun vader die hen erkend heeft en hen financieel ondersteunt. 

Jazmin woont in de VS, Alexandre in Londen. Beiden hebben een goede band. In augustus zakte Jazmin naar Europa af om de 18e verjaardag van Alexandre te vieren.

De Monegaskische prinselijke familie sluit de twee ook in de armen. Jazmin en Alexandre waren onder meer uitgenodigd op de bruiloft van hun neef Louis Ducruet, de zoon van prinses Stéphanie. Stéphanie is meter van Alexandre. Met nichtje Pauline Ducruet nam Jazmin dan weer deel aan de woestijnrally Aicha des Gazelles in Marokko. En volgens het magazine Point de Vue maakte Alexandre in 2021 zijn debuut op het bekende Rode Kruis-gala waar de Grimaldi's elk jaar trouw hun schouders onder zetten. 

Alles lijkt daarmee koek en ei in Monaco. Lijkt. Alexandres moeder Nicole Coste gaf vorige zomer een uitgebreid interview aan het blad Paris Match. Daarin blijkt dat de gewezen stewardess uit Togo, die nu carrière maakt als modeontwerpster en een make-uplijn ambieert, niet bepaald overeenkomt met prinses Charlène.

Ze vertelt over een incident tijdens de prinselijke verloving toen Charlène gebruik zou gemaakt hebben van de afwezigheid van Albert om Alexandre zomaar te verhuizen naar een andere kamer, in een vleugel van het gebouw waar ook het hofpersoneel verblijft. "Ik heb dingen ervaren die me choqueerden. (...) Als moeder kan ik er geen woorden voor vinden", zegt ze.

Meghan krijgt schadevergoeding

De hertogin van Sussex, Meghan Markle, krijgt een symbolische pond van sensatieblad The Mail on Sunday voor de schending van haar privacy. De krant hoort ook de gerechtskosten te betalen, goed voor 300.000 pond of bijna 360.000 euro. Daarnaast zal uitgever Associated Newspapers Limited ook een "aanzienlijke som" overmaken voor het schenden van Meghans auteursrechten. Dat bedrag zal de hertogin storten aan een goed doel.

Het hele proces draaide rond de handgeschreven brief van Meghan aan haar vader Thomas Markle. The Mail on Sunday publiceerde er delen van. Eerder moest de krant van de rechter een verklaring op de voorpagina publiceren, waarin stond dat de hertogin de rechtszaak had gewonnen en waarom. 

Aspen Island wordt Queen Elizabeth II Island

De Britse koningin Elizabeth zit dit jaar 70 jaar op de troon en dat platina jubileum is ook het Gemenebest niet ontgaan. Australië plant speciale herdenkingsmunten en -zegels, zal monumenten verlichten én een eiland vernoemen naar de Queen. Aspen Island in Canberra zal vanaf juni Queen Elizabeth II Island heten. 

“Aangezien de National Carillon (een beiaard als geschenk van de Britse regering, red.) in 1970 officieel werd geopend door hare majesteit, is het niet meer dan passend dat Aspen Island naar haar wordt vernoemd als erkenning voor haar jarenlange dienst in Australië”, aldus de Australische premier Scott Morrison.

De Queen in april 1970 op Aspen Island.

Het is zeker niet de eerste keer dat Elizabeth een plek naar zich vernoemd krijgt, integendeel. Dat is het geval met tientallen plaatsen, onder meer een van de koudste plekken op aarde (een gebied ergens op Antarctica), een stadion in Hongkong en nationale natuurparken in Oeganda en Schotland.

En dan bestaan er sinds 1953 nog de Queen Elizabeth Islands, of de vroegere Parry- en Sverdrupeilanden, die deel uitmaken van de afgelegen Canadese Arctische eilanden en waar de Inuit met zo'n 400 leven.

Opnieuw een lady-in-waiting overleden

Koningin Elizabeth heeft ook opnieuw afscheid moeten nemen van een van haar persoonlijke assistentes. Eerder in december overleed de 101-jarige Fortune Fitzroy, nu rouwt ze om lady Diana Farnham (90). Farnham stond de Queen ruim 30 jaar bij als lady-in-waiting.

De Britse monarche beschikt over negen ladies-in-waiting die haar adviseren, haar agenda beheren, haar correspondentie verzorgen, discreet ruikers overnemen en bij haar zitten tijdens talloze autoritten .

Ladies-in-waiting werken steeds in de schaduw. Lady Farnham staat hier op de achtergrond, links.

Meest gelezen