GVG

BK veldrijden zonder publiek: "Geen sfeer, dat is vooral jammer voor de renners"

Het BK veldrijden in Middelkerke was er dit jaar een zonder publiek. Of toch niet met de grote massa. De enige aanwezigen waren familieleden, Rode Kruisverzorgers of enkele vrijwilligers. "Mijn zoon heeft deze ochtend gereden en nu kan ik nog even blijven omdat mijn man technieker is bij de profs. De organisatie controleert enorm streng", zegt Betty Van Meert. "Er is een apart bandje per koers en aan de hand daarvan wordt gecontroleerd of je effectief naar die wedstrijd mag gaan kijken."

"Sportief super tevreden, alles bij elkaar half tevreden", blikt burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) terug op het BK veldrijden. "Perfect BK, maar helaas zonder publiek. Het is een uniek kampioenschap, des te jammer dat het publiek dat niet mocht meemaken. Het was trouwens een volledig natuurlijk circuit, er waren geen kunstmatige hindernissen. Alles gaat over de natuur, door de duinen en het strand. En kijk naar al die plaats die we hier hebben, ik kan het blijven zeggen, het is jammer, maar het is nu zo."

De renners mochten wel hun grootste supporters uitnodigen, zo kwam ook Betty Van Meert supporteren voor haar zoon. Ook zij miste sfeer door de afwezigheid van publiek: "Je merkt wel dat er veel minder sfeer is, dat is heel jammer, zeker voor de renners. Wij hopen dat de maatregelen snel gaan veranderen, want het is echt niet fijn. Ik denk dat de aanmoedigingen van het publiek heel motiverend werken, zeker als ze moeten inhalen. Dat maakt het spannender, leuker en intenser voor hen."

Geen grote incidenten

Geen publiek, dat betekent ook een pak minder incidenten dan anders. Toch bleef het Rode Kruis aanwezig. "We zijn hier niet alleen voor de supporters, maar ook voor de renners en hun hele entourage", zegt Rode Kruisvrijwilliger Jurgen Lecomte. "Het is heel rustig geweest, maar we hebben ons toch kunnen bezighouden. Dat ging van een aantal kleine valpartijen tot medewerkers die om een pleister kwamen. De hoofdvogel was Thibau Nys die zwaar ten val kwam op zijn schouder, maar we behandelen iedereen hetzelfde."

Ik kan nu eindelijk iets zien van de koers. Anders is het te druk en staat iedereen in de weg
Mama van Jens Gys

Gelukkig waren er ook enkele die de massa supporters niet hebben gemist. Onder andere Karien Caers, de mama van renner Jens Gys: "Ik kan nu eindelijk iets zien van de koers. Anders is het hier veel te druk en staat iedereen in de weg. Ik denk dat de renners er misschien wel anders over denken en het minder leuk vinden. Maar ik blijf extra luid supporteren, ook al hoort hij het niet altijd", lacht ze.

Een 50-tal liefhebbers volgde het BK toch vanop afstand.

Een beperkt publiek tijdens het WK veldrijden vandaag

Meest gelezen