Smaakt je gerecht te zout, te pikant of te bitter? 5 foodtips om je feestmaal te redden: “Zure smaken kan je uitgommen door iets zoets toe te voegen”
Ben je de keuken ingedoken met een recept dat je tot op de letter volgde, maar smaakt het eindresultaat een tikkeltje flauwer dan gehoopt? Dan zijn er heel wat trucjes om je feestmaal toch nog te redden. Loopt het vervolgens weer mis en krijg je na de toevoeging een té pikante maaltijd? Ook daar bestaan oplossingen voor. Onze culinaire journaliste zorgt ervoor dat je feestmenu niet te zoet, te zuur of te bitter proeft: gewoon net goed.
Probleem 1: je gerecht is te zout
Een gerecht dat al volledig ‘klaar’ is, zoals ovenschotels, een lasagne, gehaktbrood of een gratin dauphinois, kan je op het vlak van zoutsmaak eigenlijk niet meer redden. Bij andere bereidingen zoals soep, spaghettisaus en stoofpotjes is er daarentegen zeker nog een uitweg. Dit zijn enkele tips & tricks die je kan proberen.
Opgelet: kies één tip per keer, probeer ze niet allemaal tegelijkertijd uit:
• Laat het gerecht nog 20 minuten pruttelen met een paar aardappelen eraan toegevoegd. Zij zullen het zout opnemen. Verwijder de aardappelen uit het gerecht na het koken.
• Verdun je gerecht met een beetje water, room of melk.
• Voeg een scheutje citroensap of azijn toe als dit past bij het smaakprofiel van het gerecht.
• Voeg een beetje suiker toe. Extra tip: gebruik bruine suiker bij bruine sauzen.
• Voeg meer van je ingrediënten toe, zoals bijvoorbeeld groenten, kikkererwten, bonen, rijst en pasta, zodat het geheel minder zout smaakt.
Probleem 2: je gerecht smaakt te bitter
Typisch bittere ingrediënten zijn cacaopoeder, aubergine, pompelmoes, saffraan, thee, koffie, kolen zoals spruiten en boerenkool, broccoli en artisjokken. Is de smaak van je gerecht niet in balans? Probeer dan één van de volgende redmiddelen:
• Voeg een vetstof toe zoals boter, room of kaas om het bittere effect te verminderen.
• Gebruik een klein beetje zoetstof zoals honing, suiker of esdoornsiroop. Bij bittere groenten zoals broccoli of groene asperges voeg je liever wat olijfolie en grof zout zoals fleur de sel toe.
• Maak je gerecht een tikkeltje spicy en voeg zwarte peper, cayennepeper of chilivlokken toe.
• Voeg een handje verse, fijngesneden kruiden toe. Denk hierbij aan kruiden zoals basilicum, dille, peterselie of bieslook.
Probleem 3: je gerecht proeft te zuur
Dit probleem kan ontstaan bij gerechten met ingrediënten die van nature al vrij zuur zijn, zoals tomaten, wijn, citrus, azijn en vinaigrettes. Krijg je geen lekker eindresultaat? Dan los je dat zo op:
• Zure smaken - zeker wanneer je te veel citroensap hebt toegevoegd - kan je ‘uitgommen’ door de tegenovergestelde smaak toe te voegen. In dit geval meng je dus graag iets zoets onder het gerecht, zoals suiker, honing, siroop of een andere zoetstof.
• Smaakt je stoofpotje te zuur? Dan los je dat makkelijk op door er extra traag gekaramelliseerde uien in te verwerken.
• Wanneer je tomatensaus te zurig smaakt, is een likje tomatenketchup jouw redder in nood.
• Een heel klein snufje bicarbonaat, beter bekend als baking soda, kan ook helpen om een zuurdere smaak tegen te gaan. Overdrijf wel niet in de hoeveelheid ervan, want anders moet je opnieuw zuur toevoegen.
Probleem 4: je gerecht is te zoet
Hoewel een dessert meestal zoet hoort te zijn, kan je pudding, rijstpap, bavarois, koekje of andere lekkernij soms toch iets te zoet uitdraaien. Dat kan je makkelijk verhelpen door één van de volgende trucjes toe te passen:
• Een klein beetje aciditeit of zuur gaat een te zoete smaak tegen. Voeg daarom bijvoorbeeld een scheutje citroensap toe om de smaak uit te balanceren.
• Net zoals bij het probleem hierboven, kun je een te zoete smaak ‘uitgommen’ door er zout aan toe te voegen. Breng je gerecht dus in balans met een snufje zout.
• Een te zoete cake of taart kun je redden door er wat geklopte room of roomkaas bij te serveren.
• Heb je een hartig gerecht zoals stoofvlees iets te zoet gemaakt? Dan kun je dit effect tenietdoen door een hartige umami smaak eronder te mengen, zoals die in worcestershiresaus of sojasaus. Voor Aziatische gerechten is vissaus dan weer de beste optie.
Probleem 5: je gerecht smaakt te flauw
Heb je het recept tot op de letter gevolgd, maar is het eindresultaat minder wauw dan gehoopt? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je gerecht te pimpen:
• Als eerste stap voeg je altijd eerst meer zout toe, omdat zout de smaken die van nature aanwezig zijn in je gerecht ‘ondersteunt’.
• Voeg daarna van elke specerij in het recept ietsje meer toe. Wees hierbij wel voorzichtig met de hoeveelheden van pikante specerijen.
• Een scheutje vers citroen- of limoensap kan soms wonderen doen voor de nodige ‘fraîcheur’ in de smaak.
• In soep of stoofpotjes kun je wat bouillon of kant-en-klare fond toevoegen voor wat meer diepgang.
• De heilige drievuldigheid om spaghettisaus van ± 1 liter naar een hoger niveau te tillen? 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 theelepel worcestershiresaus en 1 eetlepel zoete sojasaus of ketjap manis.
• Soms helpt het om je gerecht af te werken met extra toppings zoals gefrituurde uitjes, fijngehakte noten, parmezaanschilfers en/of srirachasaus.
Probleem 6: je gerecht proeft te pikant
Het probleem met pikante ingrediënten is dat je op voorhand niet altijd kunt inschatten hoe pikant ze precies zijn. Een vers geopend potje cayennepeper zal bijvoorbeeld veel pikanter afsmaken dan een potje dat al drie jaar achteraan in je voorraadkast staat. Ook verse pepers smaken niet allemaal even scherp. Wanneer je zonder voorproeven een recept volgt, loop je daardoor het risico dat een gerecht te pikant wordt. Dat effect kun je nog maskeren op de volgende manieren:
• Vet legt een isolerend laagje op de pikante moleculen waardoor ze minder scherp zullen smaken. Room, volle yoghurt, boter of olie zijn daardoor in dit geval geschikt om bij je gerecht te mengen.
• Een klein beetje suiker kan het pikante effect tenietdoen.
• Voeg aan je gerecht een ‘verkoelend’ ingrediënt toe zoals plakjes komkommer of ijsbergsla.
• Serveer gekookte, witte rijst bij het gerecht.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Je of u? Beste of geachte? Vriendelijke groeten of hoogachtend? Zo schrijf je in élke situatie de juiste mail
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
-
Spaargids.be
Zo spaar je jaarlijks ruim 1.000 euro uit dankzij één aanpassing in je werkroutine
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
Steeds minder mensen starten met een uitgebreide wijnkelder om wijn te bewaren, maar gaan eerder voor een kleinere koelkast. Veel wijnkelders worden daardoor verkocht, en daar kan je nog een mooi centje voor in de plek krijgen. “De voorbije twintig jaar was beleggen in wijn winstgevender dan andere beleggingsvormen”, weet wijnexpert Chris Thiran van Belgium Wine Watchers en Best Wine Auctions. Hoeveel krijg je voor sommige flessen? En hoe pak je dat aan? -
Livios
Mag je je gras maaien op zondag? En de takken van je buren snoeien? Dit zijn de regels in vijf herkenbare situaties
In de lente en zomer brengen we veel meer tijd door in onze tuin. Het is dan ook de periode waarin ergernissen kunnen opduiken. Want wat met overhangende takken, of buren die nieuwe bomen planten? En mag je op zondag je gras maaien of op je appartement barbecueën? Bouwsite Livios vroeg het aan advocate Astrid Clabots. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
PREMIUM
“Na 6 maanden diëten was ik al 20 kilo kwijt, maar daar bleef het niet bij”: Martine en Sander vertellen waarom zij nooit meer op dieet gaan
-
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
In de brooddoos van één kind op de drie zit helemaal niets wat de stempel ‘gezond’ verdient, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe moet het dan wel? Hoe vinden mama’s en papa’s de tijd om de brooddozen van hun kroost te vullen met een gezonde lunch? En hoe houd je het betaalbaar? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft enkele tips die voor iedereen direct bruikbaar zijn. “Vergeet vooral de funfactor niet!” -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?