Zes maanden cel met uitstel voor vrachtwagenbestuurder die 11-jarige Celio doodreed

De vrachtwagenbestuurder die in december 2019 de 11-jarige Celio doodreed aan de parking van het bedrijf Tereos, in het centrum van Aalst, is veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel. De man krijgt ook 4.000 euro geldboete, waarvan 1.600 euro met uitstel, en negen maanden rijverbod, waarvan drie maanden met uitstel. Dat heeft de politierechtbank in Aalst maandagvoormiddag beslist.

gjs
Bron: BELGA

Het ongeval gebeurde op 11 december 2019 aan de parking van zetmeelverwerkend bedrijf Tereos, in de Alfred Nichelsstraat in het centrum van Aalst. Het kind kwam onder de vrachtwagen terecht en overleed ter plaatse. Het slachtoffer was met zijn familie op pad en die zag het ongeval gebeuren. De jongen was op weg naar school. De bestuurder van de vrachtwagen verklaarde dat hij het kind niet had opgemerkt.

Bij de behandeling van de zaak voor de politierechtbank had de Poolse vrachtwagenchauffeur zijn spijt uitgedrukt. Het openbaar ministerie had een jaar cel met mogelijk uitstel en negen maanden rijverbod gevorderd.

Geen richtingaanwijzers

Uit het onderzoek en de camerabeelden bleek dat de bestuurder zonder het gebruik van de richtingaanwijzers de parking van het bedrijf was opgedraaid. De man had de voetgangers moeten opmerken, stelde politierechter. “Hij was de familie voorbijgereden met zijn vrachtwagen en heeft daarna een manoeuvre uitgevoerd zonder zijn richtingsaanwijzers te gebruiken. De familie liep op het voetpad en hij had hen moeten opmerken in de rechterspiegels. (..) Hij had jaren ervaring en kende de plaatsgesteldheid. Hij moest de omvang van zijn voertuig kennen en de mogelijke blinde zones.”

Het ongeval had volgens de politierechtbank niet voorkomen kunnen worden mocht het slachtoffer een fluovestje gedragen hebben, omdat de bestuurder de familie niet eens gezien had. Over de verantwoordelijkheid van het bedrijf of de stad sprak de rechter zich niet uit “omdat noch Tereos noch de stad Aalst partij zijn in de procedure”. Het ongeval zorgde voor commotie en leidde tot een optocht voor het slachtoffer in Aalst. De verkeerssituatie in de omgeving is intussen deels veiliger gemaakt, maar de politieke discussie over de zin of onzin van grootschalige industrie midden in het centrum van de stad woedt nog altijd hevig.

Ernstige feiten

Bij het bepalen van de straf hield de politierechter rekening met het schuldinzicht en het blanco strafregister van de man. Er was ook geen sprake van overdreven snelheid of intoxicatie. “De feiten zijn ernstig. Dit is een voorbeeld van een dossier waarin er niet anders dan verliezers zijn. (..) Bij de berekening van de schadevergoeding voor de nabestaanden wordt rekening gehouden met het feit dat de moeder, broer en zus de kleine Celio voor hun ogen hebben zien doodrijden.” De familie van het slachtoffer kreeg morele schadevergoedingen die oplopen tot 25.000 euro per familielid.

Omdat de man over een buitenlands rijbewijs beschikt, kon de politierechter het eind van het rijverbod niet koppelen aan het slagen voor rijproeven. De vrachtwagenchauffeur gaat volgens zijn advocaat Steven De Canck niet in beroep omdat het om “een evenwichtig vonnis” gaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen