De voormalige postzegeldrukkerij op de Vaartdijk staat al sinds 1993 leeg. © Dirk Vertommen

Nieuwe eigenaars Het Zegel maken na dertig jaar verkrotting meteen werk van sanering

Mechelen -

Bijna dertig jaar staat de voormalige postzegeldrukkerij in Mechelen ondertussen te verkrotten. Recent heeft een nieuwe vennootschap het monument gekocht en die laat er geen gras over groeien. Nog dit voorjaar moet de sanering van de site starten om ze tegen begin 2024 helemaal te renoveren tot kantoren.

Sven Van Haezendonck

Tot 1993 drukte bpost zijn postzegels in het statige negentiende-eeuwse gebouw op de Vaartdijk, vlak bij het station. Terwijl de rest van de voormalige Belgacomsite herbestemd is, staat het gebouw bijna dertig jaar later nog altijd te verkommeren. I-Projects, de vorige eigenaar van Het Zegel, had nochtans een bouwvergunning verkregen om het monument om te vormen tot kantoorgebouw. Tot grote ergernis van de buurt en van het stadsbestuur kwam dat project nooit van de grond.

Drie aandeelhouders

Met een recente verkoop is er eindelijk beterschap op komst voor een van de laatste grote stadskankers in Mechelen. De nieuwe vennootschap Het Zegel heeft het gebouw gekocht. Dat is een consortium van drie aandeelhouders. Antwerpenaar Charles Wizen had al lang zijn oog laten vallen op de site aan de Leuvense Vaart. Hij vond een partner in de familie Casselman uit Aartselaar.

Het Zegel was sinds 1868 in het gebouw gevestigd, voordien was er een kaarsenfabriek. © Regionale Beeldbank - Stadsarchief Mechelen 

Daarop sprak de familie een potentiële huurder aan voor het pand. “Maar in plaats van te huren, wilde deze samen met een aantal bevriende Limburgse ondernemers van Immo Positano mee investeren in het pand”, vertelt Matthijs Casselman. Voor de realisatie van het project baseren de nieuwe eigenaars zich op de bestaande omgevingsvergunning.

“In ere herstellen”

“Dat laat ons toe om de nodige vaart te zetten achter het project. Alle betrokken partijen zoals de stad en de buurtbewoners hebben er baat bij dat we dit leegstaande en bouwvallige pand op een kwalitatieve manier in ere herstellen”, legt Casselman uit. Het eerste werk wordt het fatsoeneren van de werf en de site degelijk afsluiten. “Zodat de situatie niet langer ergernis opwekt in de buurt.”

Volgens de timing die de vennootschap vooropstelt, moet Het Zegel begin 2024 helemaal gerenoveerd zijn. Gesprekken met kandidaat-huurders lopen nog. “We engageren ons ook om een infovergadering te organiseren voor de buurt. Die komt er als het project meer vorm heeft gekregen”, zegt Matthijs Casselman.

“Wij willen dat de situatie niet langer ergernis opwekt in de buurt”, zegt Matthijs Casselman. © Dirk Vertommen

“Ik denk dat ik voor veel Mechelaars spreek als ik zeg dat de jarenlange leegstand van Het Zegel een doorn in het oog is. In de omgeving zijn er nochtans voorbeelden genoeg van stadsvernieuwingsprojecten die wel lukten”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

“Absolute toplocatie”

Het stadsbestuur is tevreden met de nieuwe dynamiek. “Ik ben blij dat er een betrouwbare partner gevonden is, want Het Zegel ligt op een absolute toplocatie in de stad”, zegt Geypen. Vanuit de stad wordt het dossier intensief opgevolgd. “Deze site heeft veel potentieel. We kunnen er als stad alleen maar achter staan dat onze monumenten als troef worden uitgespeeld.”

Buurtbewoners die meer informatie wensen of vragen hebben, kunnen een mail sturen naar matthijs.casselman@limecas.be.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen