Radio 2

Betonnen wandelpad van 1,5 kilometer vervangt tijdelijke houten strandconstructie in De Panne

Het houten wandelpad op het strand van De Panne tijdens de zomer zal vervangen worden door een nieuw en permanent wandelpad in beton. De tijdelijke constructie was de voorbije twee zomers een groot succes. De gemeente investeert 250.000 euro. 

Gisterenavond heeft de gemeenteraad van De Panne groen licht gegeven voor de aanleg van een betonnen wandelpad op het strand tussen het Vuurtorenplein en het Canadezenplein. "In de zomer van 2020 hebben we op die plaats een gehuurd houten pad gelegd", begint schepen van Openbare Werken Wim Janssens (Actie). "Dat pad van anderhalve kilometer lang zorgde ervoor dat we de voetgangersstroom op de dijk in twee richtingen konden scheiden."

Het pad had natuurlijk ook nog andere voordelen. Zo was het er zonniger omdat het verder van de gebouwen lag dan de schaduwrijke dijk. Het pad bood een extra toegang tot de horeca en het gaf mensen met een rolwagen direct toegang tot het strand. "Er is dan ook een uitbreiding gekomen met een platform voor rolwagens tot aan de rand van het water", vult Janssens aan. 

Nerfstructuur

Gezien het succes wil De Panne nu een meer duurzame invulling geven aan het pad. "We leggen het wandelpad aan in betonplaten met een nerfstructuur. De platen zijn stevig genoeg voor een tractor met een veegborstel. Zo kunnen we het in minder dan 2 uur volledig vrijmaken van zand."

Geen tijdelijk wandelpad meer dus tijdens de zomer maar een permanent wandelstrook het hele jaar door. En de wandelstrook kan ook gemakkelijk verplaatst worden. "Het is de bedoeling om binnen enkele jaren de kuststrook van De Panne te versterken. We kunnen het wandelpad dan verwijderen en daarna terugleggen indien nodig."

De kustgemeente investeert 250.000 euro in het wandelpad. Het moet klaar zijn tegen de zomer. 

Radio 2

Meest gelezen