Rubenshuis in Antwerpen meer dan 4 jaar dicht voor renovatie

Het Rubenshuis in Antwerpen gaat meer dan 4 jaar dicht voor een grondige renovatie. Dat is langer dan oorspronkelijk gepland. Er komt een nieuw onthaalgebouw en er is nu ook beslist om de kunstenaarswoning zelf volledig te renoveren. In januari 2023 gaat het Rubenshuis dicht.

Het Rubenshuis in Antwerpen vierde vorig jaar nog zijn 75e verjaardag als museum. In die driekwart eeuw is er veel gebeurd. "Er zijn veel meer bezoekers en die leggen een zware druk op de site. Dat heeft gevolgen voor het weefsel van het gebouw en de bewaaromstandigheden van de collectie. Er waren dus een paar dingen die we dringend moesten aanpakken, dat bleek ook uit grondige studies die we hebben laten uitvoeren", zegt Bert Watteeuw, de directeur van het Rubenshuis.

"In eerste instantie verbeteren we het klimaatsysteem in het museum, zodat de collectie in veel betere omstandigheden kan bewaard en getoond worden. In tweede instantie worden we toegankelijker. We bouwen een lift zodat bezoekers die minderĀ goed ter beenĀ zijn, onze collectie ook kunnen bezoeken."

Er komt ook een betere beleving. 50 procent mƩƩr ruimte van het museum wordt opengesteld voor het publiek. "Ooit schreef een bezoeker treffend in het gastenboek dat het Rubenshuis groter is aan de buiten- dan aan de binnenkant. Nu gaan we ervoor zorgen dat het Rubenshuis aan de binnenkant even groot wordt door meer delen open te stellen voor de bezoekers."

Tot en met 8 januari 2023 is het Rubenshuis nog open, voor die tijd worden nog allerlei publieksactiviteiten georganiseerd: "We hopen nog heel wat mensen te mogen verwelkomen tijdens dat laatste jaar. Daarna zijn we een tijdje dicht maar we hebben een mooi doel voor ogen. 28 juni 2027 is de 450e verjaardag van Rubens. Tegen dan willen we met een volledig vernieuwd Rubenshuis de deuren openen: een nieuw gebouw, een nieuwe tuin met een compleet nieuwe bezoekerservaring", zegt Watteeuw.

Rubenshuis

Maar nogĀ vĆ³Ć³rĀ de volledige renovatie klaar is, kunnen bezoekers al terecht in het spiksplinternieuwe onthaalgebouw van de architecten Robbrecht en Daem. Dat onthaalgebouw opent in april 2024, waar topstukken uit de collectie zullen worden tentoongesteld. Tegen dan is ook de baroktuin heraangelegd, waar bezoekers wat rust kunnen vinden te midden van het drukke stadscentrum. "Vandaar uit kan je ook een blik werpen op de vooruitgang van de rest van de werken", besluit directeur Bert Watteeuw.

Rubenshuis

Meest gelezen