Robert Lagendijk

Wie is Tim Hofman, de Nederlandse journalist die "The voice of Holland" deed zwijgen na onthulling van  wanpraktijken?

Vannamiddag zit de Nederlandse showbizzwereld op het puntje van zijn stoel. Dan komt de veelbesproken aflevering van het actuaprogramma BOOS online, die dieper zal ingaan op het grensoverschrijdend seksueel gedrag en machtsmisbruik bij de Nederlandse talentenjacht "The voice of Holland". De man die het schandaal aan het licht bracht, is journalist Tim Hofman. In Nederland een klinkende naam, bij ons niet zo bekend. Wie is hij?

Tim Hofman (33) is al zo'n tien jaar aan de slag als journalist en presentator bij de Nederlandse omroepvereniging BNNVARA. Hij is een gepassioneerd pleitbezorger voor allerlei zaken waar jongeren mee worstelen. Zo zette hij het kinderpardon voor jonge asielzoekers op de politieke agenda en ging hij in de Tweede Kamer (het Nederlandse parlement) pleiten voor een minder strikt drugsbeleid.

Met zijn documentaire "Terug naar je eige land" (sic) over kinderen van asielzoekers in Nederland haalde hij 250.000 handtekeningen op voor een verruiming van het kinderpardon, dat is een speciale regeling voor kinderen van asielzoekers die in Nederland geboren zijn of er al lang verblijven.

Hofman heeft de reputatie van een wereldverbeteraar. Sommigen verwijten hem een messiascomplex (iemand die denkt dat hij voorbestemd is om de wereld te redden), maar zelf zegt hij dat hij vooral wil deugen. In het opinieblad Vrij Nederland gaf hij toe dat hij ooit psychologische hulp heeft gezocht, toen zijn drang om te scoren groter werd dan zijn drang om goed te doen. "Deugen is een vies woord geworden. Waarom? Ik schaam me er niet voor: ik wil deugen."

Dat hij weinig schaamte heeft, bleek ook uit de documentaire die zijn vriendin Lize Korpershoek maakte over haar verminderde sekslust. Dat mensen thuis zouden zitten lachen om zijn seksleven, kon hem weinig deren. "Dat mag", reageerde hij. Een paar jaar daarvoor poseerde hij kussend met collega-presentator Jan Versteegh op de cover van een holebiblad, om homoseksualiteit bespreekbaar te maken. 

Tim Hofman en Lize Korpershoek in 2019.
©Anneke Janssen - All Rights Reserved

Als verslaggever verdiende Hofman zijn sporen bij jongerenprogramma's zoals "Spuiten en slikken" en "Je zal het maar hebben".  Voor "Spuiten en slikken" trok hij onder meer naar de Filipijnen om een reportage te maken over de drugsoorlog die daar woedt. Hij presenteerde ook drie seizoenen van "Je zal het maar hebben", waarin jongeren vertellen over een ziekte of beperking waar ze mee kampen. 

Heftige confrontaties

Sinds 2016 is hij de drijvende kracht achter BOOS, een jongerenprogramma van BNNVARA dat enkel op Youtube wordt uitgezonden. Het programma vertrekt altijd vanuit een kijker die zich opwindt over iets. Hofman gaat dan samen met zijn sidekick Marije De Roode verhaal halen. 

Zo klaagt hij misstanden aan rond rijexamens, huisvesting, vrijwilligerswerk en ontmaskert hij oplichters. De confrontaties zijn soms heftig. Zo belandde Hofman met een gebroken kaak in het ziekenhuis, nadat hij een Nijmeegse vastgoedmakelaar confronteerde met klachten over de belabberde staat van zijn huizen. 

Het Youtubekanaal van BOOS heeft bijna 600.000 abonnees en afleveringen worden tot 1 miljoen keer bekeken. Het programma won al een Televizier-ster, een van de belangrijkste Nederlandse televisieprijzen. 

The voice of Holland

Sinds deze zomer werkt Hofman aan een reportage over wanpraktijken bij de populaire talentenjacht "The voice of Holland". Hij deed toen een oproep naar mensen "mensen die gewerkt hebben bij- of meegedaan aan een talentenshow in Nederland en daar dingen meegemaakt, gezien of gehoord hebben die niet door de beugel kunnen". De oproep kwam er, nadat er bij de redactie van BOOS meerdere gelijkaardige verhalen hierover waren binnengekomen.

De reportagemakers kregen verschillende getuigenissen binnen en legden die op 12 januari voor aan het team van "The voice of Holland". Zender RTL besliste daarop de uitzendingen van de show te schrappen en noemde de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag ernstig en schokkend. Ook "The voice kids" en "The voice senior" zijn opgeschort. 

Er zijn twee klachten ingediend bij het Openbaar Ministerie tegen "The voice"-jurylid en rapper Ali B. wegens seksueel wangedrag. Hij ontkent de feiten. RTL heeft ondertussen de samenwerking met hem stopgezet. 

Ook pianist en leider van de liveband Jeroen Rietbergen kwam afgelopen weekend onder vuur te liggen. Hij gaf toe dat hij contacten van seksuele aard had met vrouwen die bij het programma betrokken waren, bood zijn excuses aan en nam ontslag. Gisteren is er tegen hem een klacht ingediend wegens aanranding. Die beschuldigingen ontkent hij met klem. 

Door de betrokkenheid van Rietbergen, wordt ook een van de machtigste mediafamilies van Nederland meegetrokken in het schandaal. Rietbergen was tot dit weekend de partner van de populaire presentatrice Linda de Mol en de schoonbroer van mediamagnaat John de Mol, de bedenker van "The voice". Linda de Mol verbrak haar relatie met Rietbergen en drukte professioneel de pauzeknop in. 

Linda de Mol en Jeroen Rietbergen in betere tijden.
Foto Leo Vogelzang VOF

Ondertussen haakten sponsors van de show af en stapte ook jurylid Anouk op. "Ik wil geen deel meer uitmaken van deze corrupte bende", zei ze. Of er nog meer bekende Nederlanders betrokken zijn in het schandaal zal vannamiddag blijken. Volgens Nederlandse mediawatchers is de kans groot dat wat we nu weten, maar het topje van de ijsberg is. 

Een naam die circuleert, is die van zanger Marco Borsato. Hij was een van de coaches in "The voice of Holland" en "The voice kids". Er loopt al een onderzoek naar hem voor het betasten van een minderjarig meisje. Borsato ontkent alles en diende zelf een klacht in tegen de nu 22-jarige vrouw en haar moeder voor smaad en laster.

Het is niet de eerste keer dat BOOS seksueel grensoverschrijdend gedrag in een tv-programma aankaart. In een eerdere aflevering lag al het realityprogramma "De villa" onder vuur. Een vrouw getuigde dat ze was aangerand door een medekandidaat, zonder dat iemand van de productie ingreep. Ook dat programma was te zien op RTL. RTL besliste toen om niet alleen "De villa" stop te zetten, maar ook gelijkaardige realityshows, zoals het ook bij ons bekende "Temptation island". 

Meest gelezen