Meer dan één op de zeven politieagenten kampt met posttraumatische klachten

Meer dan één op de zeven politieagenten heeft post-traumatische klachten, bij de helft gaat het om ernstige klachten. Dat schrijft De Standaard en wordt aan VRT NWS bevestigd. Incidenten met wapens en levensgevaarlijke en emotionele situaties leiden onder meer tot die klachten. Binnen de politie is er wel een hulpaanbod, maar dat is te weinig effectief. Dat vertelt onderzoeker en psycholoog bij de politie Nils Rentmeesters in "De ochtend" op Radio 1.

Kijken we naar de hele bevolking, zien we dat ongeveer 1 op de 30 mensen kampt met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Bij de politiemensen ligt dat cijfer een pak hoger. Daar gaat het om meer dan 1 op de zeven agenten die klachten hebben na een traumatische gebeurtenis. Bij de helft gaat het zelfs om ernstige klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven.  

De studie werd uitgevoerd bij bijna 2.000 politieagenten in 15 politiezones, verspreid over Vlaanderen. "Enerzijds hebben we onderzocht welke incidenten politiemensen allemaal meemaken, anderzijds hebben de impact daarvan gemeten", dat vertelt psycholoog en onderzoeker Nils Rentmeesters in "De ochtend" op Radio 1.  

Traumatiserende gebeurtenissen

"We zien dat de confrontatie met geweld en zwaar emotionele incidenten heel groot is. Politiemensen worden heel vaak slachtoffer van geweld en maken veel schokkende en emotioneel belastende incidenten mee in hun loopbaan", aldus Rentmeesters. Hij haalt daarbij een aantal voorbeelden uit het onderzoek aan. "Het vaststellen van het overlijden na zelfdoding van een kind bijvoorbeeld, dat zijn allemaal heel schokkende feiten."

Rentmeesters benadrukt in "De ochtend" ook dat we niet mogen vergeten dat er achter elk uniform ook een mens schuilt: een moeder, een vader, ... "De politiemensen die nu het overlijden van kleuter Dean hebben vastgesteld, hebben thuis misschien ook een kind zitten. En dat raakt toch echt wel", gaat hij verder. "Dat is heel voorspellend voor posttraumatische klachten." Agenten herbeleven het incident nog vaak, ze staan onder spanning en hebben het moeilijk in het dagelijks functioneren.

De politieman met dertig jaar ervaring en de pas afgestudeerde politievrouw zijn even kwetsbaar

Nils Rentmeesters - Psycholoog en onderzoeker KU Leuven

Het onderzoek ziet geen effect van geslacht, leeftijd, anciënniteit, politiezone of politiedienst. "Het kan iedereen overkomen. De politieman met dertig jaar ervaring en de pas afgestudeerde politievrouw zijn even kwetsbaar." PTSS is volgens het onderzoek ook een oorzaak van veel problemen die hij nu op de werkvloer ziet. "PTSS gaat vaak gepaard met middelenmisbruik, depressiviteit en zich niet goed in zijn vel voelen", aldus Rentmeesters. Zowat 1 op de 10 politiemensen heeft depressieve klachten. Ongeveer 1 op de 15 agenten heeft minstens enkele dagen aan zelfdoding gedacht in de twee weken voorafgaand aan het onderzoek. 

Beluister hieronder het interview met onderzoeker en psycholoog Nils Rentmeesters in "De ochtend"

Eén op drie vreesde ooit voor zijn leven

Nog een opvallend cijfer uit de studie is dat één op drie agenten ooit vreesde voor zijn leven. "Het gaat dan om fysieke agressie waarbij een wapen werd gebruikt, in situaties waarbij men in het nauw gedreven of overmeesterd wordt." Volgens Rentmeesters zijn er binnen de politie al heel wat inspanningen geleverd, zowel tijdens de opleiding als binnen de carrière van de agenten.  Er is dus een hulpaanbod, maar dat is volgens de psycholoog en onderzoeker nog te weinig effectief. 

"Voor posttraumatische klachten moeten we meer aandacht hebben", legt hij uit. "Daar bestaan goede behandelingen voor, maar we moeten ook pro-actief werken en duidelijk maken dat ze echt geholpen kunnen worden. En dat we hen niet loslaten als organisatie", besluit Rentmeesters. 

De ondezoeksresultaten worden momenteel verder bestudeerd, zowel door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), als de federale politietop.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Meest gelezen