2015 Hiroyuki Ito

Singer-songwriter Janis Ian (70), bekend van "At seventeen", zet er een punt achter met een laatste plaat

Met “The light at the end of the line” zet de Amerikaanse Janis Ian een punt achter een muziekcarrière van meer dan een halve eeuw. "Ik ben er klaar mee," zegt ze. Op haar nieuwe en laatste album staat een opvallend nummer over seksuele verminking van vrouwen. Janis Ian was een pionier als vrouwelijke singer-songwriter met maatschappijkritische liedjes. Haar bekendste nummer is "At seventeen" uit 1975.

Al meer dan 50 jaar schrijft Janis Ian kritische folky nummers, waarbij ze zichzelf begeleidt op gitaar. Ze was een van de eerste vrouwelijke singer-songwriters in Amerika. In 1965 brak ze door met “Society’s child”, een lied over een relatie tussen een wit meisje en een zwarte jongen. Hoewel het lied indertijd niet gedraaid werd op de radio.

Andere bekende nummers van Janis Ian zijn "Jesse" en "Fly too high". Haar grootste succes kwam er in 1975 met “At seventeen”, een pakkend en herkenbaar lied over een tiener die wordt uitgesloten. Het werd een klassieker.

Op haar nieuwe plaat "The light at the end of the line", haar laatste zoals ze zelf zegt, staat het feministische nummer “Resist”, dat onder meer onverbloemd over genitale verminking bij vrouwen gaat. Opnieuw zijn er Amerikaanse radiostations die het nummer niet willen laten horen. 

Janis Ian gaat nog een laatste keer op tournee in de Verenigde Staten, maar een nieuwe plaat zal er niet meer komen. “Ik ben er klaar mee,” zegt ze in een interview met de Nederlandse krant Trouw. Ze is erg kritisch voor de muziekindustrie en doet nagenoeg alles zelf. Nu wil ze tijd voor andere dingen. Ze is wel van plan om te blijven schrijven: gedichten, korte verhalen en romans. Ze publiceerde eerder al sciencefictionverhalen. 

BEKIJK: een concert van Janis Ian en een interview met haar door Fred Brouwers (VRT, 19 september 1980):

Videospeler inladen...

Meest gelezen