Direct naar artikelinhoud
NieuwsEconomie

Bitcoin op laagste punt in zes maanden. Wat is er aan de hand?

Bitcoin op laagste punt in zes maanden. Wat is er aan de hand?
Beeld AFP

De waarde van de bitcoin blijft afbrokkelen. De belangrijkste cryptomunt ter wereld zakte vandaag met bijna 9 procent tot onder de 34.000 dollar. Dat is het laagste niveau in zes maanden. Hoe komt dat?

De grootste digitale munt ter wereld daalde naar 33.058 dollar, het laagste punt sinds 23 juli. Dat is meer dan 50 procent onder de recordkoers van 68.992 dollar die op 10 november werd bereikt.

Ook andere cryptomunten krijgen het de jongste dagen stevig te verduren. Zo zakte ethereum met 13 procent tot 2.202 dollar, het laagste niveau sinds 27 juli. Binance Coin, de cryptomunt van het gelijknamige cryptoplatform Binance, zakte op zijn beurt met 12 procent.

Hoe valt die forse daling te verklaren? “De enige verklaring is dat veel mensen hun crypto’s verkopen”, vat Paul D’Hoore het simpel samen in een gesprek met De Morgen. Hij ziet verder weinig logica in de koersdaling en benadrukt dat het moeilijk is om verklaringen te geven. “Als de beurs inzakt na een nieuwe corona-opstoot kun je daar verklaringen voor geven. Maar bij cryptomunten kan niemand zeggen hoe de waarde bepaald wordt. Of ze nu aan 1 euro staan of aan 10.000 euro: dat wordt gewoon bepaald door wat de markt ervoor wil geven.” 

Al zien sommige analisten voor de forse koersdaling wel aanleidingen. Zo heeft onder meer de bezorgdheid voor een Russische invasie van Oekraïne heeft de voorbije dagen geleid tot zenuwachtigheid op de financiële markten en zware koersverliezen. Zondag heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken familieleden van diplomatiek personeel op de ambassade in Kiev namelijk opgedragen uit Oekraïne te vertrekken. De vrees voor een nieuw conflict in de regio deed beleggers wereldwijd vluchten naar veiliger oorden.

De bitcoin staat ook onder druk door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller dan verwacht zal gaan verhogen om de hoge inflatie te beteugelen. Als de rentes stijgen, stappen beleggers doorgaans uit meer risicovolle beleggingen zoals cryptomunten.

Daarbovenop zou de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) het minen van bitcoins in de Europese Unie willen verbieden. De beurstoezichthouder vreest dat het minen van cryptomunten een risico vormt voor het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Ook de centrale bank van Rusland zou het gebruik en het minen van cryptomunten in het land willen verbieden om de financiële stabiliteit te waarborgen. In China is het al sinds afgelopen mei verboden.