Stoutmoedige inbrekers weg met brandkast en fortuin aan sigaretten

© rdl

Toen Hartmut De Brauwer zaterdagochtend om 6 uur zijn krantenwinkel aan de Rammelstraat in Lede binnenkwam, merkte hij tot zijn ontzetting dat zijn hele voorraad sigaretten, de brandkast en de kassa verdwenen waren. “Een verlies van om en bij de 25.000 euro.” Dat de winkel aan het politiekantoor grenst, hield de daders blijkbaar niet tegen.

rdl

“Langs het raam dat uitgeeft op de parking aan de achterkant van de zaak zijn ze binnengeraakt”, toont Hartmut De Brauwer. “Om bij het vrij hoge raam te kunnen, zijn ze eerst over de afsluiting gekropen om bij de buren een gft-container te halen.” Opmerkelijk: de winkel paalt langs de achterkant aan de gebouwen van de politie.

“De brandkast in mijn bureau hebben ze meegenomen. Daar zat een aanzienlijke som geld in plus papieren en de sleutels die ik nodig heb om alles op de starten: de Lotto, de speelautomaten, noem het maar. En het is een zware kast, dat verzeker ik u”, vertelt De Brauwer.

De lege schappen achter de toonbank bieden een trieste aanblik. “De hele voorraad sigaretten hebben ze mee, ook de schuiven onderaan de rekken zijn leeggemaakt. Enkel de sigaretten in de keukenkast zijn ze vergeten”, schampert hij.

Bij de opmaak van de schade komt de shock: “Het totale verlies schat ik op zo'n 25.000 euro.”

Ook echtgenote Chris, een verpleegster die zaterdagochtend al op haar werk was, is aangeslagen. “Werken ging niet meer, ik ben onmiddellijk naar huis gekomen.”

Om alles te versjouwen hebben de dieven dankbaar gebruikgemaakt van een voorraad lege zakken. Veel lawaai hebben ze daarbij niet gemaakt: de meeste buren hebben niets gemerkt. Een overbuur en een poetsvrouw zagen rond 4.10 wel drie mannen en een vrouw op de hoek van de straat staan.

“Ja, we blijven onze klanten bedienen vandaag”, zei De Brauwer zaterdag. “Maar het is triest: je werkt je elke dag uit de naad en dan kom je zoiets tegen.”

Inmiddels startten speurders een sporenonderzoek. Er werd onder meer een duidelijke afdruk op een bureaustoel gevonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen