Radio 2

Geen gestruikel meer in Laarne: eigenaars elektrische wagens krijgen gratis kabelgoten van de gemeente

Inwoners van Laarne met een elektrische wagen, maar zonder privéterrein om de kabel te leggen, kunnen hun auto nu makkelijk opladen aan hun voordeur. De gemeente biedt hen gratis kabelgoten aan. Zo kan de kabel vanuit de woning onder de tegels van het trottoir gelegd worden. En dat is veiliger, want zo struikelen voorbijgangers niet over de kabel.

Meer en meer mensen schaffen zich een elektrische of een hybride wagen aan. Tegen 2025 wil de Vlaamse regering daarvoor zelfs 30.000 extra (semi-)publieke oplaadpunten, en oplaadpunten voor thuis én op het werk realiseren. De gemeente Laarne speelt daar nu op in door gratis kabelgoten aan te bieden. Dat zijn gleuven tussen de tegels van een voetpad. De oplaadkabel komt in de gleuf te liggen, en wordt bedekt.

Voor wie geen garage of oprit heeft

Die kabelgoten worden aangeboden aan eigenaars van elektrische wagens die niet anders kunnen dan de kabel op straat te leggen. Als je een garage of een oprit hebt, is dat geen probleem en ligt die niet in de weg van passanten. Maar als de wagen gewoon op straat staat en je moet die opladen, wat dan? Met de kabelgoot gaat de kabel gewoon van in de woning onder de tegels naar de auto. En zo ligt de kabel in niemands weg. Niemand zal erover vallen.

Een kabelgoot aanvragen in Laarne is gewoon gratis: "Hier zijn voor de burger geen kosten aan verbonden”, zegt burgemeester Andy De Cock (Open Vld) over het nieuwe initiatief. 

Meest gelezen