©  AP

Sergio Mattarella na acht stemronden herverkozen als Italiaanse president

Italiaanse parlementsleden en vertegenwoordigers van de regio’s hebben zaterdag uittredend president Sergio Mattarella (80) herverkozen voor een tweede ambtstermijn van zeven jaar.

Bron: BELGA

In de achtste stemronde kreeg hij 759 van de 1.009 mogelijke stemmen, ruim boven de 505 die nodig waren voor de vereiste absolute meerderheid. Er zouden 983 stemgerechtigden hun stem hebben uitgebracht, niemand heeft zich onthouden.

De vroegere procureur Carlo Nordio, die steun kreeg van de extreemrechtse oppositiepartij Fratelli d’Italia kreeg negentig stemmen. Procureur en maffiajager Nino di Matteo verzamelde 37 stuks.

Het eerste mandaat van Mattarella verstrijkt op 3 februari. Dan kan hij meteen weer de eed afleggen.

Aanvankelijk wou hij geen nieuw mandaat, maar zaterdag is hij van gedacht veranderd. Zowel linkse als rechtse partijen hadden hem dringend gevraagd door te gaan.

De marathonverkiezing heeft diepe kloven tussen de regeringspartijen aan het licht gebracht. In meerdere partijen en bij meerdere politici, zoals ook ex-premier Silvio Berlusconi, is er opluchting dat het huidige staatshoofd ook het volgende wordt. Vanuit Brussel kwamen er fellicitaties van Europees Raadsvoorzitter Charles Michel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer