Radio 2

Brusselse fietsbrigade schreef in 2021 bijna 90.000 boetes uit

De fietsbrigade in Brussel heeft er een druk jaar opzitten. Ze schreven in totaal 87.757 boetes uit. Vorig jaar ging er extra aandacht uit naar het openbaar vervoer en de zwakke weggebruiker. "Het belangrijkste is om de leefbaarheid voor Brusselaars te verhogen en we zien veel positieve evoluties", zegt hoofdinspecteur David Stevens van de fietsbrigade.

Fietsende agenten in de hoofdstad moesten vorig jaar bijna 90.000 keer een boete uitschrijven. "Het is natuurlijk een hoog cijfer, maar we zien wel positieve evoluties", zegt Stevens. "We stellen bijna 50 procent minder inbreuken vast op fietspaden. Er zijn ook 20 procent minder boetes uitgeschreven in verband met openbaar vervoer. Voor ons is het heel motiverend om te zien dat ons werk een merkbaar effect heeft."

Elektrische steps

Stevens ziet nog andere evoluties in de cijfers. Zo waren er 30 procent meer inbreuken op parkeren op het voetpad. "We gaan daar direct mee aan de slag. Samen met de bestuurlijke overheden gaan we proberen voetpaden beter te beschermen."

Incidenten met elektrische steps kwamen afgelopen jaar ook geregeld in het nieuws. Dat ziet de fietsbrigade ook in hun cijfers. "Er zijn steeds meer klachten over gevaarlijke rijgedrag van fietsers en steps", zegt de hoofdinspecteur. "We hebben ingezet op extra controles en uitvoerig gesensibiliseerd. Iedereen die de voetganger in gevaar brengt, zal beboet worden."

Meest gelezen