Direct naar artikelinhoud

Noord-Korea publiceert foto’s die test met middellangeafstandsraket bevestigen

Noord-Korea publiceert foto’s die test met middellangeafstandsraket bevestigen
Beeld EPA

Noord-Korea heeft de test met de ballistische middellangeafstandsraket Hwasong-12 bevestigd. Om de claim kracht bij te zetten, werden ook enkele opvallende foto’s gepubliceerd.

De meest krachtige rakettest in Noord-Korea sinds 2017 was zondag al gemeld door buurland Zuid-Korea. Het Noord-Koreaanse nieuwsagentschap KCNA bevestigt nu dat het projectiel werd afgevuurd om onder andere de nauwkeurigheid en de effectiviteit ervan na te gaan.

Het agentschap heeft ook verschillende foto’s gepubliceerd die moeten bewijzen dat de test heeft plaatsgevonden. Twee foto’s tonen de lancering zelf. Andere beelden zouden tijdens de vlucht genomen zijn met een camera die op de raket was gemonteerd. Op die foto’s is onder meer een deel van het Koreaanse schiereiland te zien vanuit de ruimte.

Volgens deskundigen heeft de Hwasong-12 een bereik van 4.500 kilometer. De raket zou in theorie het eiland Guam in de Stille Oceaan kunnen bereiken, waar de VS een militaire basis hebben.

De Zuid-Koreaanse stafchefs hadden zondag verklaard dat de raket ongeveer 800 kilometer richting open zee vloog en tijdens de test een hoogte van 2.000 kilometer bereikte.

Pyongyang heeft met verschillende rakettests de spanningen op het Koreaanse schiereiland weer opgegevoerd. De test van zondag was al de zevende in 2022. Volgens waarnemers wil Noord-Korea met die raketproeven intern en extern zijn macht tonen. Na de jongste sancties van de VS tegen het land had Kim Jong-un te kennen gegeven dat hij opnieuw langeafstandsraketten en kernbommen zou kunnen testen.

TOPSHOT - People watch a television screen showing a news broadcast with file footage of a North Korean missile test, at a railway station in Seoul on January 30, 2022, after North Korea fired a "suspected ballistic missile" in the country's seventh weapons test this month according to the South's military. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)Beeld AFP