©  MNM

Slaperig achter het stuur even onveilig als drinken en rijden: “Een powernap van 8 minuten kan al helpen”

De helft van de Vlaamse automobilisten tussen 18 en 54 jaar zit weleens slaperig achter het stuur, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Samen met Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) start de Stichting daarom een campagne die bestuurders aanspoort om bij een slaperig gevoel een powernap te doen.

ED

55 procent van de Vlaamse bestuurders zegt minstens enkele keren per jaar te rijden nadat ze al langer dan 17 uur wakker zijn. Dat is allerminst veilig, want de verminderde alertheid vergroot het risico op ongevallen.

Onderzoek toont aan dat de effecten van slaperigheid vergelijkbaar zijn met die van alcohol. Bestuurders die langer dan zeventien à achttien uur wakker zijn, krijgen met vergelijkbare effecten te kampen als bestuurders die 0,5 promille alcohol in het bloed hebben. Ze blijken meer moeite te hebben om aandachtig te blijven, hebben een verminderde reactiesnelheid en zijn minder in staat om de juiste beslissingen te nemen in het verkeer.

Korte powernap

Experts zijn het erover eens dat er maar één manier is om je alertheid terug op peil te brengen, en dat is een kort dutje of “powernap”. Die powernap is jammer genoeg nog niet echt ingeburgerd, zo blijkt uit de bevraging van de VSV: slechts 8% van de bevraagden doet een dutje om slaperigheid tijdens het rijden te verdrijven, ook al beschouwt 56% dit als de beste oplossing.

Dr. Inge Declercq, slaapexpert van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) bevestigt: “Gemiddeld kunnen we zeggen dat een dutje van minstens acht minuten tot een kwartier je weer veilig op weg kan helpen tijdens een tweetal uur. De muziek luider zetten of tijdens het rijden een raampje openen, hebben geen effect op je slaperigheid en vergroten het risico dat je steeds meer slaperig wordt, met alle risico’s op ongevallen van dien.”

Declercq raadt aan om een wekker te zetten op vijftien à twintig minuten. Aangezien je meestal pas na zevent minuten in slaap valt, heb je zo zeker acht minuten slaap gehad. Langer dutten is geen goed idee. Dan val je in een diepe slaap, word je slaapdronken wakker en ben je alleen maar trager en vermoeider dan voor je dutje.

Met de hulp van MNM

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde werkt samen met MNM om de boodschap aan de man te brengen. Peter, Wanne en Kawtar hebben het in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow een week lang over het thema. De drie dj’s, die ’s ochtends heel vroeg in de auto kruipen en vele uren laten pas naar huis rijden, filmden zichzelf achter het stuur en beseften snel dat ook zij soms slaperig rijden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Naast de themaweek bij MNM zijn er ook wegaffiches langs de Vlaamse hoofdwegen en radiospots op MNM, Studio Brussel, Top Radio, Qmusic, JOE FM en Willy.

LEES OOK. Vrachtwagen belandt in gracht op E19 nadat chauffeur in slaap valt: file richting Breda

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER