JOKKO

Maak kennis met BLUAI, Shaka Shams en Ila: winnaars "De Nieuwe Lichting 2022", de talentenjacht van Studio Brussel

BLUAI, Shaka Shams, en Ila: deze drie jonge artiesten zijn uitgeroepen tot "De Nieuwe Lichting 2022" van Studio Brussel. Zij winnen de zoektocht naar nieuw muzikaal talent van de radiozender, bij de start van de "Week van de Belgische muziek". Opvallend: zangeres Ila wint twee keer, zowel solo als met haar groep BLUAI.

De winnaars van "De Nieuwe Lichting 2022" zijn bekendgemaakt in concertzaal De Kreun in Kortrijk. Vanuit die gaststad maakt Studio Brussel een hele week radio naar aanleiding van de "Week van de Belgische muziek". 

De luisteraars van Studio Brussel konden een hele week stemmen op hun favorieten uit de 9 finalisten. De winnaars werden tot "De Nieuwe Lichting 2022" gedoopt in een rechtstreekse "proclamatie", telkens samen met 2 andere finalisten. Wie van de drie zijn eigen artiestennaam door de microfoon hoorde, werd letterlijk uitgeroepen tot winnaar.

Van de eerste drie finalisten - Jokke, BRYN en BLUAI - komt de groep BLUAI als eerste winnaar uit de bus. "Geen woorden, puur geluk met de meiden", klinkt het in een eerste reactie bij de vierkoppige winnaar.

BLUAI is een indieband uit het Waasland. "Ga op je bed zitten en schenk een glas wijn uit, voor de rest zorgt BLUAI wel. De band laat je vanop hun rommelige studentenkamer van een mooiere wereld dromen", zegt Studio Brussel over hun winnende gitaarnummer "Dime store".

Bekijk hier de bekendmaking en de eerste reactie van BLUAI:

Videospeler inladen...

De tweede winnaar wordt Shaka Shams. Hij haalt het van Eno en Jueles. Shaka Shams is een soloartiest uit Antwerpen. "Dit voelt als de bonus mission die ik gewonnen heb na een videospel", reageert hij.

Met zijn nummer "Black metal rebel" tekent Shaka Shams volgens Studio Brussel een heel eigen stijl uit. "Ergens tussen hiphop, foute eightiesrock en nog een genre of negen heeft hij een eilandje voor zichzelf geclaimd waar hij tegen de eenzaamheid vecht", zo klinkt het.

Zo reageert Shaka Shams op zijn titel "De Nieuwe Lichting 2022":

Videospeler inladen...

De derde jonge artiest die zich "De Nieuwe Lichting 2022" mag noemen, is Ila. Zij haalt het van Alioth en Meltheads. Bijzonder detail: Ila mag zich twee keer winnaar noemen, want ze is zowel met haar groep BLUAI als solo uitgeroepen tot "De Nieuwe Lichting". En dat is een absolute primeur.

Ila heet voluit Ilayda Cicek. Haar winnende nummer heet "Leave me dry" en is een stevige gitaarsong waarin haar opvallende stemgeluid mooi op de voorgrond komt. "Ze heeft een stem met een fijne korrel erop, een hart vol eerlijke liedjes en twee prima muzikanten om die met haar te spelen", aldus Studio Brussel.

Een sprakeloze Ila is twee keer uitgeroepen tot "De Nieuwe Lichting", zowel in groep als solo:

Videospeler inladen...

In totaal werden 789 beginnende artiesten  geselecteerd voor "De Nieuwe Lichting 2022" door de muziekredactie van Studio Brussel en een professionele jury met onder meer StuBru-dj Black Mamba, Jeroen De Pessemier (The Subs) en Thibault Christiaensen (Equal Idiots). De drie winnaars van deze tiende editie van "De Nieuwe Lichting" treden in de voetsporen van klinkende namen als Brihang, Tamino, Portland en Sylvie Kreusch.

"De Nieuwe Lichting 2022" krijgt nu - naast een symbolische trofee - de nodige ondersteuning bij de prille start van hun carrière. Hun muziek zal gedraaid worden op Studio Brussel, ze winnen de cover van magazine Knack Focus, en ze krijgen professionele omkadering bij concertzaal Wilde Westen en artiestenplatform VI.BE.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

De hele week Belgische muziek centraal bij VRT

De VRT zet opnieuw zijn schouders onder de Week van de Belgische muziek. Samen met VI.BE, het aanspreekpunt voor artiesten en de muzieksector, steekt de openbare omroep de Belgische muzieksector een hart onder de riem. Die heeft het al twee jaar erg moeilijk door de coronapandemie. 

Nog de hele week zijn er op alle netten extra initiatieven rond artiesten van bij ons. Alles is te volgen via VRT NU. Daar vind je ook een uitgebreide greep uit het muziekarchief van de VRT. 

Studio Brussel zendt de hele week uit vanuit het Wilde Westen in Kortrijk en pakt uit met De Nieuwe Lichting, een wedstrijd voor jong talent. Ook Klara zet jong talent in de kijker in De Twintigers. Wie is de nieuwe generatie die de klassieke muziek, jazz en wereldmuziek zal kleuren in ons land?

Radio 2 lanceert een nieuwe docureeks "Achter de artiest", met backstagereportages door de ogen van de muzikanten achter Laura Tesoro, Bart Peeters en Niels Destadsbader. Op de Radio 2 Bene Bene muziekstream is een top 1000 te horen van Belgische muziek. 

MNM zendt op vrijdag de Bravo België Top 100 uit, met de favoriete Belgische muziek van de MNM-luisteraar (stem hier). Op Radio 1 is er van maandag tot vrijdag Belpop Helden waarin Belgische artiesten een eerbetoon brengen aan hun Belgische idool. Zaterdag volgt dan de Belpop 100, met de favoriete Belgische muziek van de Radio 1-luisteraar  (stem hier).

Op Canvas zijn er de Toots Sessies en op Eén kookt Jeroen Meus in "Dagelijkse kost" op muziek van eigen bodem. 

Meer info over de week van de Belgische muziek kun je hier vinden.

Meest gelezen