Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Clash tussen Rusland en VS in vergadering VN-Veiligheidsraad over Oekraïne

In New York kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen over de gespannen situatie rond Oekraïne. De vergadering kwam er op vraag van de Verenigde Staten. Rusland heeft intussen meer dan 100.000 militairen ontplooid aan de grens met Oekraïne, en volgens de Verenigde Staten bedreigt dat de internationale veiligheid. De westerse landen dreigen met harde sancties als het tot een aanval komt. Rusland zegt dan weer dat de Amerikanen "hysterie" veroorzaken door de Veiligheidsraad bijeen te roepen.

De vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is uitgedraaid op een diplomatieke clash tussen de Verenigde Staten en Rusland. De Amerikanen beschuldigden de Russen ervan de internationale veiligheid te bedreigen door massaal veel soldaten te verplaatsen naar de Oekraïense grenzen. De Russische VN-ambassadeur antwoordde dat de Amerikanen hysterie veroorzaken en valse informatie verspreiden.

Koude Oorlog

Het waren de Amerikanen die om de bijeenkomst hadden gevraagd. De Russen vroegen om de vergadering achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, maar kregen daar onvoldoende steun voor. De wereld kon de diplomatieke ruzie - de ergste sinds de Koude Oorlog - tussen de twee grootmachten dus live volgen.

Na twee uur van diplomatiek theater kwam er een einde aan de vergadering, zonder dat er een beslissing is genomen. Dat was ook niet de bedoeling, verklaarde de Amerikaanse president Biden in het Witte Huis.

“We hebben de internationale gemeenschap kunnen duidelijk maken wat de gevolgen kunnen zijn van de Russische dreiging", aldus Biden. Hij voegde eraan toe dat Rusland de gevolgen zal moeten dragen als ze binnenvallen. 

Megafoon-diplomatie

De Russische VN-ambassadeur Vasily Nebenzia noemde de Amerikaanse uitspraken "megafoon-diplomatie". "Rusland wil vrede", zei hij, "en de VS en hun bondgenoten hebben een onbestaande crisis gecreëerd om een wig te drijven tussen Rusland en Oekraïne."

De Russische VN-ambassadeur verlaat de vergadering op het moment dat zijn Oekraïense collega begint te spreken.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen