Yorick Jansens

Verschillende grote havenbedrijven slachtoffer van cyberaanval

Afgelopen weekend kregen verschillende havenbedrijven te maken met een cyberaanval. Het gaat onder andere om Sea-Invest, een bedrijf dat onder meer fruit en brandstoffen opslaat. 

De IT-systemen van verschillende havenbedrijven werden dit weekend aangevallen. Het zou vooral gaan om bedrijven uit de petrochemie. Een van hen is havenreus Sea-Invest, een van de grootste exploitanten ter wereld van terminals voor fruit en droge en vloeibare bulkgoederen zoals brandstof. 

Administratieve systemen liggen plat

De gevolgen voor Sea-Invest zijn groot want alle administratieve systemen liggen plat. Zo is mail- en telefoonverkeer niet mogelijk en kunnen medewerkers geen info ophalen uit de planningssystemen om schepen te laden en te lossen. Er wordt naar tijdelijke oplossingen met pen en papier gekeken om enkele operaties weer te kunnen opstarten.

Volgens beveiligingsexpert Eddy Willems van G DATA is de petrochemie een interessante sector voor een cyberaanval, want er gaat veel geld om en elk klein oponthoud kan een bedrijf veel geld kosten. Daardoor is de kans groter dat een bedrijf ervoor kiest om losgeld aan hackers te betalen.

Geen commentaar

Al is het nog onduidelijk of er effectief losgeld werd gevraagd want het bedrijf zelf wenst geen commentaar te geven. 

Ook bij Havenbedrijf Antwerpen blijft de communicatie voorlopig beperkt. "Het havenbedrijf is zelf gevrijwaard gebleven van een cyberaanval. Mochten bedrijven in de haven wel hinder ondervinden is het aan deze bedrijven om hierover te communiceren en de nodige stappen te ondernemen", zegt havenschepen Annick De Ridder (N-VA).

Meest gelezen