Zuid-Koreaans bedrijf brengt masker uit dat enkel de neus bedekt tijdens het eten, maar heeft dat virologisch wel nut?

Bijna twee jaar na het uitbreken van de wereldwijde coronapandemie komt een Zuid-Koreaans bedrijf met een uitvinding op de proppen die een oplossing moet bieden voor een praktisch probleem in virologisch benaderde tijden: hoe kan je eten of drinken zonder tegelijkertijd het risico te lopen virus te verspreiden of op te lopen? De ‘Kosk’ is een tweedelig masker met een deel dat de mond bedekt en een ander deel dat over de neus wordt gedragen. Of het item wereldwijd ingang zal vinden is nog maar de vraag, want op Twitter wordt er vooral schamper op gereageerd.

Bron: The Guardian

De ‘kosk’, een combinatie van ko, het Koreaanse woord voor neus, en masker, is uitgebracht door een bedrijf genaamd Atman en wordt verkocht voor 9.800 won (€ 7,14) voor een doos met tien stuks. Het bestaat uit twee delen, waarvan er één kan worden verwijderd om de mond onbedekt te laten.

Ondertussen is er nog een ander bedrijf, Spar Clone Fabric, op de kar gesprongen. De firma brengt een herbruikbaar masker op de markt dat uitsluitend de neus bedekt. De maskers zijn ontworpen om te worden gedragen onder een gewoon masker dat de mond bedekt. Bij het consumeren neem je dan gewoon het mondmasker af.

De ongewone maskers wekken veel aandacht op sociale media, maar de teneur is doorgaans eerder schamper. “Verkopen ze ook theepotten gemaakt van chocolade?” vroeg een tweeter, terwijl een andere opmerkte: “Stupiditeit bereikt een nieuw hoogtepunt!”. Een andere Twitter-gebruiker verwoordde het als: “Weinig verschil met mensen die hun masker onder hun neus dragen.”

“Beter dan niets”

Toch wijzen sommige onderzoeken uit dat de neus de gemakkelijkste route is voor het coronavirus om het lichaam binnen te komen. Is het dragen van een neusmasker dan misschien niet zo belachelijk als het lijkt?

Professor Catherine Bennett, hoogleraar epidemiologie aan het Institute for Health Transformation van Deakin University in Australië, vertelde Nine News dat maskers die alleen de neus bedekken een “vreemd idee” waren, maar “beter dan niets” zouden zijn. “Het maakt waarschijnlijk een marginaal verschil”, zei ze.

Het aantal gevallen van coronavirus in Zuid-Korea bereikte donderdag een record van 22.907, na woensdag voor het eerst de 20.000 te hebben overschreden, aangedreven door de verspreiding van de omikronvariant. Het Oost-Aziatische land heeft sinds het begin van de pandemie echter een relatief laag aantal van 6.812 doden geregistreerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 joro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER