Sint-Pieters-Leeuw zoekt handige Harry's en Henriettes om kapelletjes op te knappen  

Sint-Pieters-Leeuw is op zoek naar inwoners die enkele kapelletjes in de gemeente willen opknappen en daarna blijven onderhouden. "De kapelletjes zijn voor ons heel waardevol", vertelt Jan Desmeth (N-VA), de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw.

Sint-Pieters-Leeuw telt in totaal 48 kapelletjes. Die zijn in handen van privé-eigenaars, de kerkfabrieken of van de gemeente zelf. "Vorig jaar hebben we in onze gemeente een inventartis gemaakt van alle kapelletjes", vertelt burgemeester Jan Desmeth (N-VA). "Al deze kapelletjes zijn voor ons heel waardevol, ze zijn een deel van ons cultureel erfgoed en we willen die dan ook goed bewaren. Alleen blijkt dat sommige kapelletjes dringend een opknapbeurt nodig hebben en daarvoor zoeken we mensen."

Metselen of schilderen

Uit de inventaris blijkt dat 19 stuks (zeven van de gemeente en 12 van privé-eigenaars) dringend een opfrisbeurt kunnen gebruiken. "Ze werden door de provincie als waardevol erkend, waardoor er ook subsidies mogelijk zijn voor de renovatie ervan", vertelt Desmeth. "Maar nu zijn we ook op zoek naar handige Harry's of Henriettes die ons hierbij kunnen helpen.  Wij vragen aan hen om kleine metselwerken uit te voeren of een kapelletje opnieuw te schilderen." 

Wie zich geroepen voelt kan contact opnemen met de erfgoeddienst van Sint-Pieters-Leeuw.

Meest gelezen