AFP or licensors

Hulp komt te laat: Marokkaanse kleuter Rayan (5) die vier dagen in waterput vastzat, is overleden

Het 5-jarige jongetje Rayan, dat vier dagen lang vastzat in een waterput in Marokko, is overleden. Dat meldt het koninklijk paleis van Marokko nadat de kleuter door reddingswerkers uit de 35 meter diepe schacht aan de oppervlakte werd gebracht. Vier dagen lang, de klok rond, is geprobeerd om het jongetje te redden uit zijn hachelijke positie, maar alle hulp kwam te laat.

In Marokko en ver daarbuiten is de afgelopen vier dagen meegeleefd met 5-jarige jongen Rayan Aourram en zijn familie. Het jongetje was dinsdagavond in een waterput gevallen toen zijn vader die put aan het herstellen was. 

Het is de nachtmerrie van elke ouder: "Dat ene moment dat hij aan mijn aandacht ontsnapte, viel hij erin. Sindsdien heb ik niet meer geslapen", vertelde de vader woensdag.

Het ongeval gebeurde in het plaatsje Bab Berred, in het noordoosten van Marokko. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Tweede schacht

Al snel werd duidelijk dat het heel moeilijk zou worden om Rayan te redden: het jongetje was wel 35 meter diep gevallen, in een droogstaande waterput die op die diepte slechts 45 centimeter breed was, onmogelijk dus om iemand tot bij de jongen te laten afdalen. 

De schacht van de put verbreden was geen optie; het risico op een aardverschuiving was simpelweg te groot. Daarom werden de grote middelen ingezet om een verticale schacht uit te graven, parallel met de waterput. 

Tot 27 meter diep kon dat met graafmachines, de volgende 5 meter werden grondboren ingezet en het laatste stuk werd manueel uitgegraven.

Alsof de reddingsoperatie nog niet ingewikkeld genoeg was, bemoeilijkte ook de onherbergzame en rotsachtige plek het werk van de hulpverleners. Verschillende keren liepen de werken daardoor vertraging op, terwijl de tijd tikte.

Contact

Vrijdagmiddag klonk het bij de reddingswerkers dat ze "er bijna waren", maar het duurde uiteindelijk nog tot zaterdag, laat in de dag, voor ze de jongen konden bereiken. 

In de vooravond werd gezegd dat er nog maar een kleine meter gegraven moest worden, maar dat vorderde maar centimeter per centimeter, omdat voorkomen moest worden dat de jongen onder de grond bedolven werd.

In het begin van de reddingsoperatie was er nog kort contact met de kleuter, en via een smartphone die met een touw in de put gelaten werd, probeerden de hulpverleners de situatie van de jongen in te schatten. 

Op die beelden was al te zien dat hij gewond was. De reddingswerkers voorzagen de waterput al die tijd van zuurstof en voorzagen Rayan via een buissysteem van water. 

Zo zag de reddingsactie er de voorbije dagen uit:

Videospeler inladen...

Vanuit heel Marokko - en ver daarbuiten - werd de afgelopen dagen meegeleefd met de jongen, zijn familie en de hulpverleners. Ter plaatse in het dorpje Bab Berred hield een massa mensen de wacht bij de waterput.  Naar het einde van de reddingsoperatie weerklonken er luid gebeden en applaus. 

Op sociale media werd wereldwijd volop meegeleefd. Tienduizenden mensen volgden van minuut tot minuut de poging om de jongen te redden. Op videostreams was zaterdagavond plots te zien dat het jongetje met een ambulance werd afgevoerd. Even was er nog hoop. 

Maar al snel daarna kwam het koninklijk paleis van Marokko met een communiqué om mee te delen dat Rayan overleden was en dat koning Mohammed VI zijn medeleven betuigt met de ouders van de jongen. Hij heeft hen zaterdagavond ook gebeld.

NOS-correspondent Samira Jadir zag dat in Marokko de hoop bleef leven dat de jongen levend zou worden gered, terwijl het er steeds minder goed uitzag:

Videospeler inladen...

Er komen intussen heel wat reacties op de dood van de jongen. "Ik wil tegen de familie van kleine Rayan en tegen het Marokkaanse volk zeggen dat we jullie pijn delen", schrijft de Franse president Macron op Facebook. De Israëlische premier Bennett schrijft op Twitter: "Namens mijzelf en de regering van Israël betuig ik onze oprechte deelneming aan de familie van Rayan, het Marokkaanse volk en Zijne Majesteit Koning Mohammed VI."

Ook de premier van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, heeft de nabestaanden en het Marokkaanse volk gecondoleerd. De Algerijnse voetballer bij AC Milan Ismaël Bennacer zegt dat "Rayans moed bij ons zal blijven en ons zal blijven inspireren". De Marokkaans-Amerikaanse auteur Laila Lalami noemt het overlijden "tragisch". 

Rayan wordt maandag begraven, zo laten de lokale autoriteiten weten.

Meest gelezen