Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Bollywoodzangeres Lata Mangeshkar (92) overleden, de "nachtegaal van India"

Lata Mangeshkar was een Indiase superster. Haar liedjes zijn in meer dan 1.000 Bollywoodfilms te horen, maar ook in tempels en scholen. Premier Modi is naar Mumbai gevlogen om de "nachtegaal van India" de laatste eer te betuigen.

Na een carriĆØre van meer dan 70 jaar is de Indiase zangeres Lata Mangeshkar overleden op haar 92e. Ze stierf aan de gevolgen van een coronabesmetting. Haar land is in rouw; ze heeft een staatsuitvaart gekregen.

Lata Mangeshkar zong met haar typische hoge stem in meer dan 1.000 Bollywood-films; het waren soms veel jongere actrices die haar liedjes lipsyncten. Ā Meestal waren het droevige songs, over onbeantwoorde liefde. Maar ze zong ook nationalistische liederen die het Indiase leger moesten aanvuren tijdens conflicten met Pakistan of China. Sommige van haar liedjes worden als gebeden gezongen in tempels of op school. ā€œMijn stem is een geschenk van God,ā€ zei Lata Mangeshkar zelf. Heel bijzonder was ook dat ze zong in tientallen verschillende talen.

De Indiase premier Narendra Modi vloog van New Delhi naar Mumbai om Lata Mangeshkar de laatste eer te betuigen. ā€œIk ben onuitsprekelijk droevig,ā€ schrijft Modi op Twitter. ā€œLata Didi laat een leegte achter die niet opgevuld kan worden.ā€ Ook de Indiase president Ram Nath Kovind, de premier van Pakistan Imran Khan en de voormalige president van Afghanistan Hamid Karzai betuigen hun medeleven. Net zoals alle belangrijke regisseurs, acteurs en componisten uit Bollywood, het Indiase Hollywood in de miljoenenstad Mumbai.

Rond het park waar Lata Mangeshkar gecremeerd is, waren duizenden mensen samengestroomd. De uitvaart werd live uitgezonden op de Indiase televisie. In verschillende Indiase deelstaten is het een dag van rouw. Het nationale cricketteam speelde met een zwarte amband om.

Ook buiten India werd Lata Mangeshkar erg gewaardeerd. Frankrijk schonk haar de hoogste eer, de LĆ©gion dā€™Honneur.

Meest gelezen