Sport- en cultuurverenigingen vragen duidelijkheid over vergoedingen: "Er dreigt leegloop van trainers en regisseurs"

Zowat 45.000 sport- en cultuurverenigingen maken zich zorgen over de vergoeding voor verenigingswerk. Wie verenigingswerk doet in die sectoren, krijgt daarvoor een beperkte vergoeding én wordt belast, al is de hoogte van die belasting nu onduidelijk. En dat blokkeert de werking van veel verenigingen.

"Er moet snel duidelijkheid komen over de fiscale behandeling van verenigingswerk. Anders dreigt een leegloop van trainers, scheidsrechters, regisseurs en choreografen en dan zullen verenigingen hun toevlucht zoeken in zwartwerk", zegt Robin Ramakers van de Vlaamse Sportfederatie, de koepel van de verschillende sportfederaties in Vlaanderen.  Ook De Federatie,  die sociale en culturele verenigingen vertegenwoordigt, roept mee op.

Beluister hier het interview met Robin Ramakers in "De ochtend":

Wat zit er scheef?  Sinds 2018 konden mensen die in hun vrije tijd als  verenigingswerkers aan de slag waren, bijvoorbeeld in sportclubs of toneelverenigingen, tot 6.000 euro per jaar onbelast bijverdienen. De regeling deed het aantal verenigingswerkers fors stijgen. Maar in april 2020 vernietigde het Grondwettelijk Hof de 'bijkluswet' wegens "discriminerend". 

Er kwam een tussentijdse regeling voor 2021, waarbij verenigingen toch hogere fiscale lasten moesten dragen. Sindsdien zijn er veel minder gegadigden. Maar vorig jaar raakte de federale regering het eens over een nieuw definitief kader, dat zou ingaan op 1 januari van dit jaar. Verenigingswerkers mogen dan in de sportsector tot 450 uur en in de socioculturele sector tot 300 uur per jaar bijverdienen aan een verminderd belastingtarief van 10 procent. Iedereen tevreden. Maar... 

"Laat" ging langs bij de vrijwilligers van basketbalclub Asse-Ternat en de harmonie van Zevergem. Bekijk de reportage hier:

Videospeler inladen...

Dit is werkelijk onhoudbaar voor de clubs, er moet dringend een regeling komen

Robin Ramakers, Vlaamse Sportfederatie

De regeling is nog altijd niet officieel goedgekeurd. "De Raad van State heeft nog problemen met de beslissing en dus ligt alles stil. Zo'n proces kan lang duren en dat leidt tot onzekerheid bij de de verenigingen, die niet weten of ze nu extra belastingen moeten betalen op de vergoedingen aan hun medewerkers." 

"Als de voorgestelde regeling van 10 procent belasting niet standhoudt, vallen verenigingen terug op de bestaande regeling die minimaal 30 procent is. Dat is werkelijk onhoudbaar voor de clubs. Daarom vragen wij om dringend de nieuwe regeling sluitend te maken. Clubs en verenigingen hebben al genoeg afgezien in coronatijden."

Meest gelezen