Het ongeval gebeurde in Engelberg, een gemeente en skigebied in het Zwitserse kanton Obwalden.

Belgische skiër omgekomen bij lawine in Zwitserland

In Engelberg in Zwitserland is gisteren een Belgische skiër omgekomen in een lawine. De man was samen met een vriend naast de piste aan het skiën toen ze werden overvallen door een lawine. Voor een van hen kwam alle hulp te laat, meldt de politie van het Zwitserse kanton Obwalden.

De twee Belgen waren naast de piste aan het skiën toen ze werden meegesleurd door een sneeuwmassa. Een van hen kon zichzelf uit de sneeuw bevrijden, de andere man werd over een afstand van zo'n 500 meter meegesleurd. Hij raakte zwaargewond. 

De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar hulp kon niet meer baten, meldt de kantonpolitie van Obwalden. Er is een onderzoek geopend. Sinds afgelopen vrijdag hebben zich in de Alpen tientallen lawines voorgedaan en zijn minstens twaalf sneeuwsporters om het leven gekomen.

Volgens het Instituut voor sneeuw- en lawine-onderzoek gold er de dag van het ongeval een verhoogd lawinegevaar. Het instituut waarschuwt andermaal voor de risico's die het buiten de pistes skiën met zich meebrengt en de kantonpolitie raadt aan om op de beveiligde en gemarkeerde pistes te blijven.

"Lawines zijn het gevolg van sneeuw die zich slecht zet", verklaart lawinedeskundige Peter Sterckx van Sneeuwsport Vlaanderen in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Hier hadden we veel nieuwe sneeuw, een heel sterke tot stormachtige noordwestenwind, een zwakke onderlaag en overdag opwarming door de zon."

Meest gelezen