©  REUTERS

Russische kunstschaatsploeg, onder wie topconcurrente van Loena Hendrickx, verwikkeld in mogelijke dopingzaak

Is er een dopingzaak in de maak bij de Russische kunstschaatsploeg, onder wie het toptalent Kamila Valieva, voornaamste concurrente van Loena Hendrickx? Ze verscheen niet op training, de medailleceremonie van de ploeg werd uitgesteld en een precompetitietest in het Russische kunstschaatskamp wordt onder de loep genomen.

Hans Jacobs

Kamila Valieva, dé topfavoriete voor het goud in het individuele kunstschaatsen en dus de voornaamste concurrente van Loena Hendrickx, was woensdag niet te zien op de training. Nog een Russisch paar en een Russische kunstschaatser daagden niet op op het hen toegewezen tijdslot. En de medailleceremonie van het Russische kunstschaatsteam – de gemengde teamcompetitie vond plaats voor de individuele competitie – werd uitgesteld. De reden? Officieel worden er geen details vrijgegeven, en luidt de uitleg van het Internationaal Olympisch Comité dat er “juridische dingen” moeten worden uitgeklaard. Het Russische nieuwsbureau Tass zegt dat het zo was gepland dat ze niet zouden trainen. Maar andere Russische kunstschaatssters trainden dan weer wel.

Het gaat, aldus een doorgaans welingelichte Insidthegames, om een dopingzaak die dient te worden onderzocht. Niet enkel tijdens maar vooral in de aanloop naar de Spelen ondergaan atleten dopingcontroles – buitencompetitiecontroles zijn nog steeds de efficiëntste manier om mogelijke dopingzondaars op te sporen. Er zouden onregelmatigheden zijn gebeurd met zo’n precompetitietest. ‘Dopinggevoelige’ atleten en landen worden daarbij nauwer onder de loep genomen, en Rusland, dat als land is geschorst en enkel mag deelnemen met ‘neutrale’ atleten, is daar een van. Over wie het gaat en wat de gevolgen zijn, is nog onduidelijk.

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer