Archiefbeeld. ©  Joren De Weerdt

Gerecht rolt drugsbende op: plantages in Kontich en Mortsel ontmanteld, huiszoeking bij Antwerps autoverhuurbedrijf

Kontich, Antwerpen -

Bij een grootschalige actie tegen een Noord-Macedonische drugsbende heeft de politie onder meer in Kontich en Mortsel cannabisplantages aangetroffen en ontmanteld. Er volgde ook een huiszoeking bij een Antwerps autoverhuurbedrijf.

blg, jtp
Bron: BELGA

De bal ging aan het rollen na een controleactie van de West-Vlaamse politiezone Mira. De federale gerechtelijke politie opende een onderzoek naar een mogelijke drugshandel en dat leidde de speurders naar de top van een Noord-Macedonische organisatie.

“De criminele organisatie beheerde meerdere professioneel ingerichte plantages in ons land en had mensen in dienst voor installatie, onderhoud, pluk en transport. De criminele winst werd geïnvesteerd in vastgoed in binnen- en buitenland”, meldt het parket woensdag.

De federale gerechtelijke politie organiseerde woensdag met de lokale politiezones verschillende huiszoekingen in onder meer Antwerpen, Borgerhout, Schilde, Mortsel en Kontich. Op die laatste twee locaties troffen de speurders cannabisplantages aan. “In Mortsel telden de onderzoekers in twee kweekkamers 735 oogstrijpe planten alsook aanwijzingen van eerdere kweken, in Kontich werd een oogstrijpe plantage van twee kweekkamers met 335 planten geruimd”, aldus het parket.

De plantage in Kontich. © Parket West-Vlaanderen

Antwerps autoverhuurbedrijf

Verder vonden ook nog huiszoekingen plaats in Waregem, Dentergem, Aalst, Ronse, Scherpenheuvel-Zichem, Hoei en Wihéries. Naast Kontich en Mortsel troffen de speurders op nog vijf andere locaties cannabisplantages aan.

Een van de opgedoekte plantages die ontdekt werd in Waregem. © Parket West-Vlaanderen

In het Oost-Vlaamse Ronse kon de politie een verdachte op heterdaad betrappen. Hij nam de vlucht, maar werd enkele uren later na een klopjacht aangetroffen in de tuin van een naburig leegstaand pand. De man was gewond geraakt bij zijn vlucht en werd eerst voor overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie hield ook een huiszoeking bij een Antwerps autoverhuurbedrijf dat “zonder veel bijkomende vragen stelselmatig” voertuigen verhuurde aan de verdachten. Tijdens de grootschalige actie werd net geen 10.000 euro in beslag genomen, de politie pakte in totaal zes personen op voor verhoor. De onderzoeksrechter in Kortrijk zal beslissen over hun verdere aanhouding.

Het onderzoek strekte zich uit tot ver buiten de landsgrenzen. Naast een huiszoeking in een woonpark in Nederland vonden er ook invallen plaats in Noord-Macedonië. Twee personen werden gearresteerd. “Daar werden 12.000 euro cash geld en sporen van grote cashstortingen op rekeningen gevonden, plus ook oorlogs- en handvuurwapens”, aldus het parket.

Omdat de speurders ernstige aanwijzingen hebben dat de criminele winsten lokaal zijn geïnvesteerd, hebben de Noord-Macedonische autoriteiten een eigen witwasonderzoek opgestart met oog op ontnemen van de criminele vermogensvoordelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER