Belga Images

Stad Brugge stelt klimaatplan 2030-2050 voor: "We gaan heel ver"

Brugge heeft een plan voorgesteld om tegen 2030 de lokale CO2-uitstoot te halveren. Tegen 2050 wil de stad volledig klimaatneutraal zijn. 

Het klimaatplan 2030 werd het afgelopen jaar samen met experten en lokale verenigingen en ondernemers opgesteld. Schepen van klimaat en energie Minou Esquenet: "Het plan is opgebouwd rond 7 belangrijke thema's zoals hernieuwbare elektriciteit en energieneutraal verwarmen. 50% van de CO2-uitstoot komt van het verwarmen van scholen, bedrijven en openbare gebouwen. Dat percentage moet drastisch naar beneden. We willen de Bruggeling ook helpen zijn woning energiezuiniger te maken. Alles zelf betalen kunnen we natuurlijk niet, maar we zullen de inwoners wel steunen." 

Het goede voorbeeld geven

De stad wil zelf het goede voorbeeld geven door het eigen patrimonium versneld te verduurzamen. Schepen Esquenet: "Nieuwe gebouwen moeten energieneutraal zijn. Voor onze bestaande gebouwen is een dossier klaar om ze te verduurzamen. We gaan het wagenpark vergroenen en onze medewerkers aanzetten om de fiets te gebruiken in plaats van de wagen. Wij gaan daar heel ver in."

Een lage emissiezone komt er niet in de stad. "We hebben er expliciet voor gekozen om dat niet te doen omwille van het asociale karakter daarvan. Wij willen wel een fietsstad zijn, zullen acties doen om de stad autoluwer te maken en vriendelijker te zijn voor zwakke weggebruikers."

Meest gelezen