Minister Van der Straeten (Groen) laat zich niet onder druk zetten: "Energiedebat heeft geen nood aan show"

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is niet onder de indruk van de nieuwe oproepen om de kernuitstap dan toch maar uit stellen. Ze blijft erbij dat de regering op 18 maart een onderbouwde beslissing zal nemen op basis van cijfers en studies. Van der Straeten reageerde vanmiddag in de Kamer op lastige vragen van de oppositie, maar het viel vooral op dat de meerderheidspartijen haar niet onder druk zetten: ze beperkten zich tot vragen naar een stand van zaken of stelden helemaal geen vragen.

Na oproepen van de werkgevers en een open brief van academici en ondernemers gisteren lijkt het erop dat Groen meer en meer geïsoleerd staat in de regering om door te zetten met de kernuitstap. Stevent ons land inderdaad af op "een ecologische mislukking,  het reduceren van de koopkracht en het uitwissen van onze economische slagkracht", zoals werkgeversorganisaties gisteren lieten horen? In elk geval kan je niet ontkennen dat de energiefacturen peperduur zijn en de spanningen tussen Oekraïne en Rusland lijken ook geen goed nieuws voor de gasprijs. 

Zelfs uw eigen coalitiepartners beginnen afstand van u te nemen

Kamerlid Reccino Van Lommel (VB)

"Hoogmoed komt voor de val. Zelfs uw eigen coalitiepartners beginnen afstand van u te nemen", meende Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) te mogen vaststellen. "Het is duidelijk dat een deel van de regering dit probleem wil aanpakken", klinkt het bij Ben Wollants (N-VA). "De vraag is alleen of ik hetzelfde bij de groenen hoor."

Gisteren leek het er inderdaad op dat Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en zijn CD&V-collega Joachim Coens bereid waren om hun mening over de kernuitstap te herzien. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil dat naar eigen zeggen alleen doen als de energieprijs daardoor weer daalt. 

Ik zie heel veel slogans en simplistische redeneringen in dit complexe debat

Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit)

Vandaag hielden de meerderheidspartijen zich vooral koest in de Kamer. Open VLD-voorzitter Lachaert, die het gisteren nog had over een "gamechanger", mengde zich niet in het debat en zijn fractie stelde ook geen vragen aan minister Van der Straeten. Ook PS en Ecolo roerden zich niet. CD&V, MR en Groen beperkten zich tot enkele beleefde vraagjes. 

"Ik zie heel veel slogans en simplistische redeneringen in dit complexe debat", vond Kamerlid  Kris Verduyckt (Vooruit).  Hij heeft drie bedenkingen: ook landen met kerncentrales hebben te maken met torenhoge prijzen, ook door twee kerncentrales langer open te houden is de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd en de vorige federale regering heeft dure deals gesloten met de uitbaters van de kerncentrales waardoor die nu megawinsten opstrijken.

Het is geen spelletje, maar een ernstige materie

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) trekt de no-nonsense-kaart. "Zekerheid en geen avonturen: dat woord heb ik gisteren gehoord uit de mond van Ă©Ă©n van de werkgevers, en dat is ook exact mijn antwoord vandaag. Dat betekent grondig en systematisch werken en elk element van de context in overweging nemen. Geen cherrypicking, geen slogans."

Minister Van der Straeten verdedigt zich in de Kamer.

Videospeler inladen...

"De piekende prijzen vandaag zijn niet de schuld van de kernuitstap, maar wel de schuld van 20 jaar non-beleid en 20 jaar stilstand", zegt Van der Straeten. Ze wijst erop dat maar 4 procent van het gas in ons land uit Rusland komt en dat 20 procent van de kerncentrales in Frankrijk  momenteel out zijn. "België in 2018 en Frankrijk vandaag kunnen maar leiden tot één vaststelling: dat we moeten werken aan een concrete vernieuwing van onze energie-infrastructuur." Aan die vernieuwing is de voorbije 20 jaar weinig of niets gedaan, aldus Van der Straeten.

"Het energiebeleid heeft echt geen nood aan show. Het is geen spelletje, maar een ernstige materie." Volgens haar is maar één conclusie mogelijk. "De regering zal op 18 maart beslissen dat ze 100 procent garantie geeft voor de bevoorradingszekerheid en de betaalbaarheid. Niet op basis van een mening, niet op basis van een Facebook-advertentie en niet op basis van buikgevoel. Maar wel op basis van cijfers, rapporten en studies." 

Het is professionalisme dat burgers en bedrijven van ons verwachten

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Zoals haar partij toont Tinne Van der Straeten zich niet onder de indruk van de kritiek op haar beleid en op de manier waarop ze tewerk gaat. "Het is professionalisme dat burgers en bedrijven van ons verwachten, en ze zullen dat ook krijgen van mij en van deze regering."

Halen de tegenstanders van de kernuitstap vooralsnog hun slag thuis? Of slagen de groenen en minister Van er Straeten erin hun coalitiepartners te overtuigen? Op 18 maart weten we meer.

"Er is nog een maand tijd, maar het is een kernvraag voor ons land", houdt CD&V-voorzitter Joachim Coens de druk op de ketel in "De wereld vandaag". Energie is een basisvoorziening en geen detail."

Bekijk hier het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen