www.mariajuarez.es

Amerikaanse priester heeft 20 jaar lang ongeldige doopsels uitgevoerd: hoe het woordje "wij" het verschil kan maken

Priester Andres Arango, uit het bisdom van Phoenix in de Verenigde Staten, heeft 20 jaar lang duizenden doopsels op een foute manier uitgevoerd. Daardoor zijn de doopsels ongeldig. De lokale, kerkelijke autoriteiten kwamen tot dat besluit in overleg met het Vaticaan. "Niemand, zelfs al is hij een priester, mag iets aan de eredienst toevoegen, verwijderen of veranderen", reageert het Vaticaan.

Er zijn slechts een paar regels waaraan een doopsel moet voldoen. Toch is het bij duizenden doopsels in Arizona misgelopen. Priester Arango zei namelijk: "Wij dopen u in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geestā€ in plaats van ā€œIk doop u in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.ā€ Dat lijkt slechts een kleine verspreking, maar het heeft wel verregaande gevolgen. Alle dopen die hij voor 21 juni 2021 deed, zijn ongeldig verklaard. Ook andere heilige sacramenten zoals huwelijken, vormsels en zelfs een priesterschap zijn niet geldig. Eventuele sacramenten die na een ongeldig doopsel volgden, zijn ook niet erkend door de Katholieke Kerk.

Aan welke vereisten moet een doopsel voldoen?

  • Het moet met water gebeuren
  • De juiste doopwoorden moeten uitgesproken worden: "Ik doop u in naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest"

De betrokken priester reageerde berouwvol op de site van het bisdom van Phoenix: "Het bedroeft mij te vernemen dat ik tijdens mijn ambt als priester ongeldige dopen verricht heb door regelmatig een onjuiste bewoording te gebruiken. Ik betreur mijn fout ten zeerste en hoe dit talloze mensen in de parochie en elders getroffen heeft." Daarom nam hij begin deze maand ontslag als priester van de parochie omdat hij zich wil focussen op het rechtzetten van zijn fouten.

Nu wordt er een heel circus van gemaakt door de doopsels ongeldig te maken

Waarom is dat ene woord zo belangrijk? "Het Vaticaan oordeelde in 2020 dat dat verschil cruciaal is omdat niet "wij", als geloofsgemeenschap, het doopsel verrichten, maar de "ik", wat verwijst naar Jezus Christus die volgens het katholicisme door de priester tot de gelovige komt", legde Rik Torfs uit in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Volgens Torfs is die visie te strikt en had het probleem eleganter opgelost kunnen worden met een andere interpretatie: "Nu wordt er een heel circus van gemaakt door de doopsels ongeldig te maken. Dat was een verkeerde beslissing."Ā 

Kerkjurist Rik Torfs vertelt waarom hij de beslissing overdreven vindt. Beluister hier zijn uitleg in "Nieuwe feiten"

Torfs vindt het een goed idee dat er een paar basisvereisten voor sacramenten vastgelegd worden: "Ik heb al pastoors geweten die dopen in naam van water, wind en vuur. Het doopsel betekent echter dat je lid wordt van de kerk en dat moet even duidelijk zijn als bij burgerlijk recht. Er moeten afspraken vastgelegd worden."Ā 

Hoe moet het nu verder met de getroffen gelovigen? De ongeldige priesterwijding is inmiddels al rechtgezet door een spoedprocedure in Rome.Ā De mensen die een sacrament van Arango ontvingen, hebben minder geluk. Zij zullen zich opnieuw moeten laten dopen. Zolang ze dat niet doen, mogen zij van het bisdom de communie niet ontvangen. Bovendien zullen de andere sacramenten mogelijk opnieuw moeten gebeuren. Torfs verwacht dat de meeste mensen dat zullen doen: "Katholicisme wordt in de Verenigde Staten conservatiever beleefd. Bij ons zou dat op hoongelach ontvangen worden."

Meest gelezen