James Arthur Photography

Meisje van 6 maanden overleden nadat het zwaargewond werd in Gentse crèche: had er eerder ingegrepen kunnen worden?

Het meisje van zes maanden dat gisteren levensgevaarlijk gewond raakte in een crèche in Mariakerke is aan haar verwondingen overleden. Dat bevestigt het parket. Het roept vragen op over de aanpak van Kind en Gezin. Had dat eerder moeten ingrijpen, en kon dat wel? "Wij zijn echt ontgoocheld in Kind en Gezin", zegt een van de ouders die een klacht tegen de crèche "'t Sloeberhuisje" hadden ingediend bij de organisatie. Maar Kind en Gezin zegt dat het alle klachten ernstig nam. 

Het Oost-Vlaamse parket onderzoekt wat er gebeurd is met een zes maanden oud meisje in Mariakerke bij Gent. De baby werd gisteren door de MUG naar de spoeddienst van het UZ gebracht met een ernstig hersenletsel. Het kind verkeerde in acuut levensgevaar en is aan haar verwondingen overleden, bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. 

Het ziekenhuis verwittigde gisteren meteen de politie. In het onderzoek werden drie mensen opgepakt, in het kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje, dat tot nader order gesloten blijft. De verantwoordelijken verschijnen vandaag voor de onderzoeksrechter, die zal beslissen of ze aangehouden worden. Het gaat over de uitbaatster, haar vader en een medewerker.

BEKIJK het verslag in "Het journaal" (18/02/22):

Videospeler inladen...

Niet de eerste keer

Opvallend aan de hele zaak: het is niet de eerste keer dat er klachten komen over de crèche. De voorbije jaren waren er verschillende meldingen van een slechte hygiëne en slechte behandeling van die baby's in de crèche. Maar ook van een - op zijn minst - ruwe aanpak van de kleine kinderen.

Dat blijkt uit een overzicht van de klachten van de voorbije jaren, bijgehouden door Kind en Gezin zelf. Ouders kunnen zo'n lijst met klachten altijd opvragen als ze hun kind inschrijven, ook al weten ze dat vaak niet.

Snakken naar adem

De lijst van 't Sloeberhuisje is alarmerend. Erop staan klachten over kinderen met een blauw been of een bloeduitstorting op het hoofd, waarvoor geen verklaring gegeven kon worden. 

Ook wordt geklaagd dat de verantwoordelijke kinderen in het gezicht sloeg. De vader zou wenende baby's hebben doen zwijgen door zijn hand op hun mond te drukken. "Het kind moest snakken naar adem", zo luidt de klacht. Nog een ander kind zou van de vader een klap hebben gekregen.

Er was ook een klacht dat een van de verantwoordelijken wenende baby's deed zwijgen door zijn hand op hun mond te drukken

Voor de duidelijkheid: geen van de klachten komt nog maar in de buurt van wat zich deze week lijkt afgespeeld te hebben. Maar ze gaan dus wel over een zeer ruwe behandeling van de peuters (én over een zeer gebrekkige hygiëne in het pand).

"Alles van nabij opgevolgd"

Bij Kind en Gezin zeggen ze dat ze die klachten altijd ernstig genomen hebben, en ook wel degelijk de zorginspectie op de crèche hebben afgestuurd. "We hebben alle klachten altijd van nabij opgevolgd", zegt Nele Wouters, woordvoerster van Kind en Gezin.

"Elke klacht die we gekregen hebben, hebben we serieus genomen," zegt Nele Wouters van Kind en Gezin in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Maar Nathalie, een moeder die haar kind na tien dagen weghaalde uit de crèche", zegt heel erg ontgoocheld te zijn in Kind en Gezin. "Ze controleerden, ja, maar het waren aangekondigde controles."

Een andere vrouw zegt dat het zes maanden duurde voor Kind en Gezin een gevolg gaf aan haar klacht (die - voor de duidelijkheid - niet over geweld ging maar meer over de voeding en hygiëne in het pand).

Volgens Nele Wouters van Kind en Gezin waren een aantal controles door de Zorginspectie wel degelijk onaangekondigd. "Maar zij hebben niet kunnen vaststellen dat alle klachten waar zijn. We hebben de crèche wel drie jaar lang de verplichting van extra pedagogische ondersteuning opgelegd: er moest een extra medewerker bij komen, die er altijd moest zijn. Maar het is voor ons heel moeilijk te voorspellen of een crèche in de fout zal gaan."

Beluister hier een uitgebreid gesprek met Nele Wouters van Kind en Gezin in "De ochtend" op Radio 1. Toen was nog niet geweten dat het kind overleden was.

Ouders getuigen

VRT NWS sprak met de ouders van een jongetje van 15 maanden dat in de crèche werd opgevangen, en die anoniem wensen te blijven. Zij vinden dat Kind en Gezin steken heeft laten vallen, "omdat het kennelijk al jaren aan de gang was". 

"Zeker omdat je weet dat dit incident voorkomen had kunnen worden. Blijkbaar moet er eerst iets heel ergs gebeuren voor zoiets naar buiten komt. En dat vinden wij wel verontrustend."

Videospeler inladen...

Zowel de moeder als de vader van het jongetje zegt geen negatieve signalen te hebben gekregen. "De crèche ziet er aan de buitenkant misschien niet superaantrekkelijk uit, maar de kennismaking zelf was echt heel goed. We hadden er een heel goed gevoel bij."

Videospeler inladen...

"Het is wel gebeurd dat hij (hun zoontje) thuiskwam en honger of wat dorst had, maar dan denk je gewoon dat het een gezond kind is dat honger heeft. Je gaat ervan uit dat de opvang te vertrouwen is", vertelt de vader.

Videospeler inladen...

Meest gelezen