Micheline Lannoy (tweede van links) en Pierre Baugniet (derde van rechts) wonnen in 1948 goud. ©  BELGAIMAGE

Nog maar één keer eerder goud: deze Belgische medaillewinnaars gingen Bart Swings vooraf

Voor Bart Swings slaagde ons land er amper één keer in om een gouden medaille te pakken op de Olympische Winterspelen. Dat gebeurde in 1948. Ook andere medailles waren schaars.

gjs

LEES OOK. GOUD! Bart Swings schaatst op indrukwekkende wijze naar olympische titel op de massastart

Hij droeg de hoop van de natie op zijn brede schouders, en Bart Swings is op indrukwekkende wijze eerste geëindigd in de massastart bij het snelschaatsen op de Olympische Winterspelen in Peking. Daarmee komt hij in een wel erg exclusief lijstje: pas één keer eerder sloeg ons land erin om goud te pakken op die Winterspelen.

BEKIJK OOK. De triomf van Bart Swings in 20 beelden

 ©  AP

Dat gebeurde in 1948, op de Olympische Winterspelen in Sankt Moritz, in het kunstschaatsen. Micheline Lannoy en Pierre Baugniet gaven de concurrentie bij de paren toen het nakijken.

Micheline Lannoy en Pierre Baugniet  

Ook wat zilveren medailles betreft staat de teller op twee: Bart Swings in 2018 in Pyeongchang en bobsleeërs Max Houben, Freddy Mansvelt, Jacques Mouvet en Louis-Georges Niels.

Het brons wonnen we al vier keer. Hanne Desmet vorige week op de shorttrack natuurlijk, en verder Bart Veldkamp (5.000 meter schaatsen) in 1998 in Nagano, Robert Van Zeebroeck (kunstrijden) in 1928 in Sankt Moritz en bobsleeërs Paul Van den Broeck, René Mortiaux, Charles Mulder, Victor Verschueren en Henri Willems in 1924 in Chamonix.

LEES OOK. Team Swings: hoe zijn race naar goud minutieus werd voorbereid door zes straffe mannen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen