©  BELGA

Wouter Beke wil “rotte appels” in welzijnssectoren sneller verwijderen

Vlaanderen gaat het handhavingsbeleid in een aantal welzijnssectoren, waaronder de kinderopvang, verstrengen. Het is onder andere de bedoeling meer openbaarheid te geven over de inspectieverslagen en de Zorginspectie te versterken. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke maandagavond bekendgemaakt na een dag crisisoverleg over de dood van een baby in een kinderdagverblijf in Mariakerke.

Specifiek voor de kinderopvang wordt de procedure voor starters herbekeken, wordt de oprichting van een ethische commissie onderzocht en komt er een audit naar de uitvoering van de handhaving.

In de crèche van Mariakerke liep een kind van zes maanden oud een ernstig hersentrauma op, waarna het in het ziekenhuis overleed. De vader van de uitbaatster is aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, de uitbaatster zelf is in verdenking gesteld. De zaak deed de voorbije dagen het nodige stof opwaaien omdat er al langer klachten en meldingen waren over het kinderdagverblijf. Toch kwam het niet tot een sluiting.

LEES OOK. Al in 2016 meldingen van uiterst agressieve ‘Opa Sloeber’ in crèche: “Hij slaat met platte hand, schudt de kinderen en smijt ze in bed”

Inspectieverslagen openbaar

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke kondigt nu een strenger handhavingsbeleid aan, niet alleen voor de kinderopvang, maar voor de bredere zorg- en welzijnssector. Denk bijvoorbeeld ook aan de recente verhalen over wantoestanden bij de Franse rusthuisuitbater Orpea.

Zo belooft de CD&V-minister dat deze legislatuur nog alle inspectieverslagen openbaar gemaakt zullen worden. Vanaf 1 maart zal dat al zo zijn voor de verslagen van de woonzorgcentra. Bedoeling is ook om de lijst met voorzieningen die onder verhoogd toezicht staan, te publiceren. Dat is ook de bedoeling voor de kinderdagverblijven die onder verhoogd toezicht staan. Een concrete datum is er nog niet, maar hier moet volgens Beke “snel duidelijkheid” over komen.

Bedoeling is om op termijn ook alle bruikbare info over voorzieningen te bundelen op één site zodat gebruikers een weloverwogen keuze kunnen maken. “Je zou dat een ‘tripadvisor’ voor zorg en welzijn kunnen noemen”, legt Beke uit.

Specifiek voor de kinderopvang kondigde Beke eerder al aan dat de zogenaamde ‘lone cowboys’ of rotte appels sneller moeten kunnen aangepakt worden. Wachten op een klacht van ouders of een vaststelling door de inspectie is dan niet meer nodig. Er bestaat ook al een handhavingsteam en er wordt nu gekeken of er ook een ethische expertencommissie moet opgericht worden.

LEES OOK. Na het drama in ’t Sloeberhuisje: hoe weet je als ouder of je kind het goed heeft in de opvang? Kan je eerdere klachten tegen een crèche opvragen?

“Fouten proberen vermijden”

Verder wordt de procedure voor starters herbekeken. “Zij zullen zich moeten inbedden in een netwerk, om solisten te vermijden”, is de uitleg. En zorgvoorzieningen, ook kinderdagverblijven, die onder verhoogd toezicht staan, zullen niet kunnen uitbreiden of een bijkomende erkenning aanvragen. “Eerst moeten zij hun werking drastisch remediëren alvorens er sprake kan zijn van uitbreiding”, is de boodschap.

“Fouten zullen er altijd gebeuren, omdat je werkt met mensen. Toch moeten we er alles aan doen om die fouten te vermijden”, meent Beke. “Als een voorziening het kind, jongere of bewoner niet centraal stelt, moet de Vlaamse overheid sneller kunnen sanctioneren en als het moet, sneller sluiten. Een kleine minderheid verpest het voor de grote meerderheid en die rotte appels moeten eruit. We moeten ons ook de vraag stellen of we aan de ingangspoort niet nog strenger moeten zijn. Wie krijgt er wel en wie krijgt er geen erkenning of vergunning?”, besluit de CD&V-minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER