Het ‘Shore Control Center’ van Seafar. Vanuit verschillende posten worden grote binnenvaartschepen vanop afstand bestuurt.
Volledig scherm
PREMIUM
Het ‘Shore Control Center’ van Seafar. Vanuit verschillende posten worden grote binnenvaartschepen vanop afstand bestuurt. © Gregory Van Gansen / Photo News

Schepen besturen vanop afstand: unieke, Vlaamse technologie zet stap naar het buitenland

Vandaag stelt de scale-up Seafar zijn nieuw hoogtechnologisch controlecentrum in Antwerpen voor. Vanuit het hoofdkwartier op het hippe Zuid worden verschillende autonome en semi-autonome binnenvaartschepen over Vlaamse waterwegen gestuurd. Vanop afstand, zonder of met minder bemanning aan boord. Uniek in Europa. “70 tot 80 procent van onze schepen varen autonoom.”

6 reacties

  • Jean De Grande

    2 jaar geleden
    Kristoff, Etienne en Didi, dit is de enige manier om alles betaalbaar te houden. Dit creëert ook jobs, het probleem is dat jobs voor laaggeschoolden verdwijnen terwijl er jobs voor hooggeschoolden bijkomen. Er zal dus een oplossing moeten gezocht worden voor de paar die niet KUNNEN leren en de grote hoop die niet WILLEN leren. Lijkt mij niet zo een groot probleem.
  • Didi Bellens

    2 jaar geleden
    En dan klagen dat ze zoveel werklozen zijn. Dit is geen beterschap en hier moeten ze niet fier op zijn integendeel.
  • Etienne De Bondt

    2 jaar geleden
    Tot er iets mis gaat, en minder of geen personeel doet de werkloosheid stijgen. Goe bezig zou ik zo zeggen, langs één kant alles doen om de werkloosheid te doen dalen en langs de andere kant ze in de hand werken.
  • Frank Joos

    2 jaar geleden
    En toch zal het eens mislopen. Hopelijk hebben ze een HEEL goede verzekering. Kijk maar bij Tesla, gebeuren ook rare dingen.
  • Stephaan Van Synghel

    2 jaar geleden
    Nu nog eens de rode lichten op de baan automatische op groen laten als er geen verkeer is in de zijstraten