De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz kondigt aan dat de certicifering van Nord Stream 2 nu niet doorgaat. 

 ©  AFP

1 / 2
thumbnail: De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz kondigt aan dat de certicifering van Nord Stream 2 nu niet doorgaat. 
thumbnail:  

Duitsland houdt ingebruikname van gaspijpleiding Nord Stream 2 vanuit Rusland tegen: “Nu zaak om catastrofe te voorkomen”

De Duitse regering zet de certificering van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2, waarlangs Russisch gas naar Duitsland moet vloeien, voorlopig stop. Duits bondskanselier Olaf Scholz bevestigde dinsdag dat de certificering momenteel niet kan plaatsvinden.

mtm
Bron: BELGA

Scholz heeft aan het ministerie van Economie opgedragen om een rapport over de bevoorradingszekerheid, dat nodig is voor het certificeringsproces, in te trekken. “Zonder goedkeuring kan de pijpleiding niet in gebruik worden genomen”, aldus Scholz.

De maatregel komt er in het licht van de toenemende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. “In deze fase is het nu zaak, naast de eerste sancties, verdere escalatie en daarmee een nieuwe catastrofe te voorkomen. Al onze diplomatieke inspanningen zijn daarop gericht.”

“Het is belangrijk, boven de eerste sancties, een nieuwe escalatie en dus catastrofe te vermijden”, aldus de bondskanselier die eraan toevoegde dat tachtig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een oorlog dreigt in Oost-Europa.

“Nu komt het aan de internationale gemeenschap toe op die eenzijdige, onverstandige en niet-gerechtigde handelingen van de Russische president te reageren”, zei Scholz. “Eng op elkaar afgesteld, goed gecoördineerd en doelgericht zullen we een duidelijk signaal aan Moskou sturen dat dergelijke handelingen niet zonder gevolgen blijven.”

De bondskanselier zei er “vertrouwen” in te hebben dat de Europese Unie “massale en stevige sancties” tegen Rusland zal uitvaardigen. Anderzijds zei Scholz dat Duitsland wapenleveringen aan Oekraïne blijft afwijzen.

LEES OOK. Westen wil “harde sancties” tegen Rusland: welke opties liggen op tafel? En wat kunnen de gevolgen zijn?

Biden

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had dinsdag opgeroepen om het Nord Stream 2-project “onmiddellijk” stop te zetten als vergelding voor de beslissing van Moskou om de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne te erkennen. “We gaan akkoord dat het nodig is om onmiddellijk sancties in te stellen voor deze nieuwe aanval tegen Oekraïne”, aldus Zelensky op een persconferentie samen met zijn ambtsgenoot uit Estland. “Die sancties omvatten de totale stopzetting van Nord Stream 2.”

Ook Amerikaans president Joe Biden dreigde eerder al met het stopzetten van de nieuwe gaspijpleiding als Rusland militair zou ingrijpen. De Duitse bondskanselier had die dreiging tot nu toe niet expliciet herhaald, ook niet tijdens zijn bezoek aan Washington en aan Moskou.

Nord Stream 2 is af maar nog niet in gebruik. Het certificeringsproces voor de nieuwe 1.230 kilometer lange pijpleiding onder de Oostzee werd opgestart, maar is nu dus stilgelegd.

Medvedev dreigt

Russisch gas is de achilleshiel van heel wat Europese landen, maar vooral Duitsland is heel erg afhankelijk van gas uit Rusland. 40 procent van het gas dat in Duitsland verbruikt wordt komt uit Rusland. Dat land beseft dus maar al te goed welk wapen het in handen heeft. Via Twitter laat Dmitri Medvedev weten welke gevolgen er verbonden zijn als Europa Rusland sancties oplegt.

“De Duitse bondskanselier heeft de certificering van de Nord Stream 2 - pijplijn een halt toegeroepen. Welkom in de ‘dappere nieuwe wereld’ waar Europeanen binnenkort 2.000 euro zullen moeten betalen voor 1.000 kubieke meter gas!”, tweet Medvedev.

Medvedev is niet van de minste. Hij was tussen 2008 en 2012 president en tussen 2012 en 2020 premier van Rusland. Op dit moment is hij de vice-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER