“ECB zou rente kunnen verhogen in de zomer – nog voor opkoopprogramma te beëindigen”

De Europese Centrale Bank (ECB) zou de rente kunnen verhogen voordat zij haar opkoopprogramma beëindigt. Dat oppert ECB-beleidsmaker Robert Holzmann. De gouverneur van de Oostenrijkse centrale bank stelt hiermee een lang gecultiveerde visie van de bank over de volgorde van haar beleidsmaatregelen ter discussie.

Waarom is dit belangrijk?

Nu de inflatie de afgelopen maanden nieuwe recordhoogten heeft bereikt, is ECB-voorzitter Christine Lagarde afgestapt van de boodschap dat een renteverhoging dit jaar onwaarschijnlijk is. Er wordt echter van uitgegaan dat voor de aankondiging van een renteverhoging eerst het opkoopprogramma van de obligaties dient te worden stopgezet. De "volgorde" van de beleidsmaatregelen werd tot dusver niet openlijk in twijfel getrokken door iemand uit de raad van bestuur van de ECB.

“In feite heeft de ECB bij de rentevooruitzichten altijd gesignaleerd dat een renteverhoging pas kort na de beëindiging van de obligatieaankopen zou moeten plaatsvinden”, werpt Holzmann op in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. “Maar het zou ook mogelijk zijn in de zomer een eerste rentestap te zetten, vóor het einde van de aankopen, en een tweede aan het einde van het jaar. Ik zou deze variant prefereren”, klinkt het.

“Belangrijk signaal” aan de samenleving

Holzmann, die omwille van zijn steun voor een restrictief monetair beleid geldt als havik, noemt het einde van het negatieve rente-tijdperk een “belangrijk signaal” aan de samenleving en de markten. Hij zegt ook dat hij graag de rente eind 2022 of begin 2023 twee keer verhoogd zou zien.

“Sommige van mijn collega’s zouden hier misschien nog vooruitstrevender zijn, terwijl anderen voorzichtiger zouden zijn”, verklaart de gouverneur van de Oostenrijkse centrale bank.

Holzmann stelt dat een beleidsrente van rond de 1,5% een benchmark zou zijn voor een neutraal monetair beleid: “Ik denk dat een basisrente van ruwweg 1,5% in 2024 realistisch zou kunnen zijn, hoewel dat best wat naar voren of naar achteren zou kunnen verschuiven.”

Zijn motivatie? “Voor mij is het grootste gevaar dat de inflatieverwachtingen uit de hand lopen, want het zou veel geld kosten om ze weer in te halen. Veel zaken zouden dan op losse schroeven komen te staan, waaronder de energietransitie”, besluit hij.

Volgorde

De discussie was voorheen voornamelijk gefocust op het tijdstip waarop PEPP, het in maart 2020 in leven geroepen Pandemic Emergency Purchase Programme, mocht worden uitgedoofd. Normaliter wordt het PEPP-programma in maart stopgezet en vervangen door het APP-programma, dat van kracht was voor de pandemie.

Het argument tegen een renteverhoging vóór het einde van de obligatieaankopen is dat de ECB hiermee tegelijkertijd op het gaspedaal als op de rem zou trappen.

Het zou ook de rentecurve afvlakken, schrijft persbureau Reuters. Dat zou nadelig zijn voor de winstgevendheid van banken, aangezien zij profijt halen uit het verschil tussen interesten op leningen en de spaaropbrengsten.

De volgende officiële vergadering van de ECB is op 10 maart; deze donderdag komen de centrale bankiers informeel bijeen in Parijs. Economen verwachten dat de volgorde van de beleidsmaatregelen zal worden aangehouden. Naar verwachting zullen de beleidsmakers aangeven dat er in het derde kwartaal een einde komt aan het opkoopprogramma, wat de deur openzet voor een renteverhoging voor het einde van het jaar.

(ns)

Meer