Aziz en Abdelkader S. kregen acht en vijf jaar cel. © rr

Straffen tot 8 jaar in proces tegen criminele organisatie rond de ‘Mixers’

De rechtbank heeft vrijdag jarenlange celstraffen uitgesproken tegen de spilfiguren van de Borgerhoutse drugsbende de ‘Mixers’. Van verschillende kopstukken werd de onmiddellijke aanhouding bevolen.

De zwaarste straffen in het dossier tegen de ‘Mixers’ kwamen er voor Aziz S. (8 jaar), zijn broers Ghalid (6 jaar) en Abdelkader (5 jaar) en voor Karim M. (8 jaar) en Nasreddine ‘Nadori’ T. (5 jaar). Computer- en telefoonverkoper Mohamed B., verdachte in verschillende drugsdossiers, kreeg vier jaar cel. B. liet Borgerhout al een tijd geleden achter zich en vluchtte naar het buitenland. Een Brusselse politieman, Yassine E., kreeg een drie jaar met uitstel. Hij had politionele informatie verkocht aan de bende. Naast de drugsfeiten werden de ‘Mixers’ en hun entourage ook voor witwassen vervolgd. In totaal werd door de rechtbank ruim 2 miljoen euro verbeurd verklaard.  

Even voor de rechtbank het vonnis begon voor te lezen, kwamen enkele politiemensen de zaal binnen. Het sein voor Abdelkader S. om ijlings te vertrekken. Even later vorderde de procureur zijn onmiddellijke aanhouding wegens ‘onttrekkingsgevaar’. De rechtbank ging daar niet in mee. Van Aziz en Ghalid S. werd de onmiddellijke aanhouding wel bevolen, net als Karim M. en Nasreddine T. zullen zij geseind worden om meteen hun straf uit te zitten.

Het Openbaar Ministerie had in oktober vorig jaar zware straffen gevorderd tegen negentien verdachten die volgens de aanklager deel uitmaakten van de criminele organisatie rond de broers S., die in het criminele milieu de ‘Mixers’ worden genoemd. De broers zouden samen met een aantal andere verwanten een organisatie hebben gevormd die drugs verhandelde en die betrokken was bij uithalingen van cocaïne via de Antwerpse haven. Het Openbaar Ministerie beschouwde Aziz als de onbetwiste leider, die bijgestaan werd door zijn broers Ghalid en Abdel.

Het onderzoek tegen de ‘Mixers’ ging van start in 2016, nadat de politie concrete informatie had gekregen waaruit zou blijken dat de ‘Mixers’ zich niet meer beperkten tot het dealen van drugs, maar dat Aziz S. en zijn broers zich ook hadden gemengd in de internationale drugssmokkel via de Antwerpse haven. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de ‘Mixers’ contacten onderhielden met bekende cokesmokkelaars als Jimmy H. en de naar Turkije gevluchte Abdelilah E.M., alias ‘Black’. Uit onderschepte PGP-communicatie van onder meer Aziz S. en Abdel S. bleek volgens het Openbaar Ministerie dat de ‘Mixers’ hun diensten aanboden bij het uithalen van ladingen cocaïne.

LEES OOK. Borgerhoutse Mixers riskeren tot tien jaar cel

LEES OOK. “We mogen toch bewijs verwachten?” Mixers vragen de vrijspraak

(sare)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugs