Landbouwers ruilen akkers en weides voor nieuw natuurgebied tussen Wortel en Merksplas

Via ruilverkavelingen komen er aaneengesloten stukken natuur tussen Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie. "Het wordt een unieke plek in de Kempen met best wat niveauverschil en natte natuur. Ideaal voor wandelaars én weidevogels",  zegt Filip De Brabandere van de Vlaamse Landmaatschappij.

De Vlaamse Regering heeft het licht op groen gezet voor de start van ruilverkavelingen in Rijkevorsel en Wortel. Concreet staan landbouwers verspreide weides en akkers af, in ruil krijgen ze andere percelen op een logischere plek. Daarover zijn al princiepsakkoorden die nu concreet uitgewerkt kunnen worden. "Op die manier ontstaan er aparte blokken aaneengesloten natuur en landbouwgrond. Dat biedt heel wat voordelen", zegt Filip De Brabandere van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). 

De VLM mikt op een heel nieuw natuurgebied met wandelroutes. "We gaan een prachtig glooiend beeklandschap creëren langs de Markvallei, tussen Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie. Uniek in de Kempen omdat je er de hoogtes en laagtes in het landchap zal kunnen zien", zegt De Brabandere.

We dromen van de terugkeer van het pimpernelblauwtje in onze ruige graslanden

Filip De Brabandere, VLM

Pimpernelblauwtje

In totaal moet de waardevolle natuur in de regio tegen 2030 van 200 naar 334 hectare gaan. "We mikken op 40 hectare nieuwe bloemrijke graslanden, 40 hectare natte elzenbossen, 40 hectare aan wilgenstruweel en rietmoeras en een kleine 20 hectare voor weidevogels. Denk aan de kievit, de grutto en de wulp", zegt De Brabandere. 

De beheerders dromen ook van de terugkeer van het pimpernelblauwtje. "Die vlinder wordt in ons land als uitgestorven beschouwd. Het pimpernelblauwtje heeft de grote pimpernel nodig. Dat is een waardplant die kan groeien in de wilde graslandschappen die we willen creëren", besluit De Brabandere.

Pimpernelblauwtje, foto: Wikipedia

Meest gelezen