Koken op kindermaat tijdens de krokusvakantie: “De handjes zijn de populairste keukentool, laat je kleuter eens deeg kneden of balletjes rollen"
“Mamaaaa, wat kan ik doen?” De kans dat je kinderen deze vraag tijdens de krokusvakantie aan je stellen, is groot. Geen inspiratie meer? Duik dan gewoon de keuken in met hen. Als schooldirecteur én vader van drie kinderen weet foodblogger Roeckie’s World als geen ander hoe je kinderen kunt entertainen: met zelfgemaakte wafels, worstenbroodjes of één van de andere 6 recepten die hij deelt. “Laat ze zelf die 300g bloem afwegen, zo leren ze meteen hoeveel dat nu juist is.”
Kleuters kunnen meer dan je denkt
Een recept van a tot z alleen op tafel toveren, is nog wat hoog gegrepen voor kleuters, dus is het even zoeken naar klusjes op maat van klunzige kinderhandjes. “Onderschat je kleuter toch maar niet”, lacht Bart. “Ook al is er weinig dat ze echt volledig zelfstandig kunnen maken, toch kunnen ze vaak meer dan je denkt. Laat ze vooral proberen terwijl je toekijkt. De meeste kinderen vinden het superleuk om mee te helpen in de keuken.” Meehelpen kunnen ze zeker, maar durf je ze bijvoorbeeld ook al een mes toe te vertrouwen? “Bij taakjes zoals snijden hebben ze vanzelfsprekend jouw hulp en toezicht nodig, er bestaan gelukkig veilige keukentools op kleutermaat waarmee ze wél al kunnen leren snijden.”
De handjes blijven het populairst bij kleuters: laat ze balletjes rollen of ingrediënten in een kom doen
Veilige keukentools of niet: de handjes blijven toch het populairst bij jonge kinderen: laat ze met hun handjes aan de slag gaan en ze gaan helemaal los. “Tijdens het koken komen kleuterhandjes goed van pas: balletjes rollen, roeren in een kom, ingrediënten in een kom doen, en ga zo maar door. Als je iets bakt, of dat nu brood, koekjes of een taart is, vinden kinderen het heerlijk om volop met hun handjes in het deeg te zitten. Duimen en vingers aflikken hoort daar absoluut bij. Blijf best wel in de buurt, want voor je het weet zit er meer deeg in hun buikjes dan in de oven. Toen één van mijn dochters klein was, kreeg ik telefoon tijdens het bakken. Wanneer ik na het gesprek terugkwam, hadden we nog net genoeg deeg om drie koekjes te bakken. (lacht)”
Toprecepten om met kleuters te maken
Pindakaas- en chocoladekoekjes - Roeckie’s World
Ingrediënten
• 200 g pindakaas
• 2 el cacao
• 120 g suiker
• 70 g bloem
• 1 ei
• 50 g pure chocolade
• 2 tl gemalen hazelnoot
Zo maak je het
1. Verwarm de oven op 175 graden.
2. Mix alle ingrediënten voor het deeg voorzichtig door elkaar en rol er dikke balletjes van.
3. Leg een bakpapier op de ovenplaat en leg de balletjes er op.
4. Duw ze plat met je hand en bak de koekjes mooi bruin en knapperig in een klein kwartiertje.
5. Haal uit de oven en laat even afkoelen op een rekje.
6. Smelt de chocolade au bain marie.
7. Doe de gesmolten chocolade in een spuitzakje en versier er de koekjes mee.
8. Werk nog af met wat gemalen hazelnoot.
Italiaanse bol met Vunasalade en tomatensalsa - Roeckie’s World
Ingrediënten
• 2 Italiaanse bollen om af te bakken
• 1 blikje Vuna
• 2 eetlepels halfvolle yoghurt
• 2 eetlepels mayo
• 2 hardgekookte eitjes
• handjevol rucola
• 2 lente-uitjes
• paar schijfjes komkommer
• 2 tomaten
• sap van een halve limoen
• 1 halve rode ui
• 1 flinke scheut olijfolie
• 1 eetlepel rode wijnazijn
• peper en zout
• paar takjes dille
Zo maak je het
1. Verwarm de oven tot 220 graden en bak de Italiaanse bollen af. Laat ze eventjes afkoelen terwijl jij aan de slag gaat.
2. Maak eerst de tomatensalsa door de tomaten in kleine blokjes te snijden, de rode ui fijn te snijden en alles te mengen met de olijfolie, de rode wijnazijn en goed te kruiden met peper en zout. Zet even apart.
3. Schep de Vuna recht uit het potje en meng met de yoghurt, de mayo, het limoensap en kruid goed met peper en zout.
4. Snipper de lente-uitjes fijn en meng ze eronder.
5. Snijd de hardgekookte eitjes in groffe stukjes en meng ze onder de salade.
6. Neem dan de licht afgekoelde bollen en snij ze doormidden.
7. Beleg met wat rucola en een paar komkommerschijfjes. Daarbovenop een flinke schep van de Vunasalade én een schep van de tomatensalsa. Afwerken met een paar takjes dille.
Lagere school: oefenleeftijd bij uitstek
In deze leeftijdscategorie kunnen ze steeds beter zelf lezen, wat een wereld vol mogelijkheden opent tijdens het koken. “Met een eenvoudig recept kunnen kinderen vanaf een jaar of acht al een heel eind op weg. En tijdens het koken kunnen ze nog meer theoretische schoolkennis omzetten naar de praktijk”, tipt Bart. “Om te beginnen kunnen ze de ingrediënten zelf verzamelen. Vooral bij het afwegen van die ingrediënten, kunnen ze hun kennis van metend rekenen in de praktijk omzetten. Zo zien ze met eigen ogen hoeveel een bergje van 300 gram bloem is. Hoewel ze al veel in hun eentje kunnen, hou je ze toch best goed in de gaten als de oven of het fornuis in actie komen. En ook met scherpe messen hou je best nog een oogje in het zeil.”
Wafels, donuts en pannenkoeken blijven topfavorieten voor deze leeftijdscategorie.
Ieder kind heeft zo zijn voorkeuren van receptjes, maar er zijn toch een paar ultieme kindervrienden. “Voor mijn kinderen zijn en blijven wafels, donuts en pannenkoeken topfavorieten. Het leuke van deze recepten is dat ze niet ingewikkeld zijn, je kinderen kunnen de touwtjes zelf in handen nemen én je ziet snel resultaat. Ze hoeven geen 40 minuten ongeduldig voor de oven te zitten wachten voor ze kunnen proeven. Maar misschien ben ik niet helemaal objectief , want laat pannenkoeken en wafels nu net één van vaders specialiteiten zijn. (lacht)” Een belangrijke les die kinderen tijdens het koken in hun oren moeten knopen, is dat ze maar één ding tegelijk kunnen doen, geeft Bart nog mee: “Onze rookmelder is er gekomen nadat onze oudste dochter toen ze tien was croques in de oven ging maken en ondertussen eventjes iets anders ging doen.”
Toprecepten voor de lagere school: zoet & zout
Vanillewafels - Roeckie’s World
Deze wafels zijn gegarandeerd een succes bij jonge kinderen. Dat ze de toppings zelf mogen kiezen, maakt het helemaal af. Laat die creativiteit maar komen.
Ingrediënten
• 250 gr zelfrijzende bloem
• 100 gr (gesmolten) boter
• 2 eitjes
• pakje vanillesuiker
• 1 theelepeltje vanille extract
• 80 gr kristalsuiker
• 200 ml melk
• snuifje zout
Zo maak je het
1. Mix eerst de gesmolten boter met de suiker, het vanille-extract, de vanillesuiker en het zout. Voeg dan de eitjes één voor één toe en mix opnieuw. Voeg de melk toe en spatel als laatste de bloem erdoor.
2. Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koeling.
3. Vet je wafelijzer lichtjes in bak de wafels. Laat het wafelijzer daarvoor goed heet worden.
Worstenbroodje met witloof & kaas - Roeckies’s World
Nog nooit geprobeerd om zelf worstenbroodjes te maken? Het is makkelijk en mijn kinderen vonden het witloof verrassend lekker in dit gerecht.
Ingrediënten
• 4 plakjes bladerdeeg
• 200 gr gemengd gehakt
• 1 geplet teentje look
• 1 eitje + 1 eigeel
• 1 eetlepel broodkruim
• peper en zout
• klontje boter
• 2 stronkjes witloof
• nootmuskaat
• 4 theelepels pittige mosterd
• blokje kaas van ongeveer 120 g
• 1 eetlepel maanzaad
Zo maak je het
1. Verwarm de oven op 200 graden.
2. Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Meng ondertussen je gehakt met het eitje, het broodkruim, de look en peper en zout.
3. Halveer de stronkjes witloof en verhit een klontje boter in een koekenpan.
4. Bak en stoof het witloof mooi gaar en bruin aan alle kanten. Leg op een stukje keukenpapier en dep droog.
5. Smeer nu een lepeltje mosterd op je plakje bladerdeeg (aan één kant). Leg een half stronkje witloof op de mosterd. Rol 4 ‘worstjes’ van je gehakt en leg ze bovenop je witloof.
6. Snijd 4 dikke plakjes van je kaasblokje en leg het bovenop het gehakt.
7. Rol nu het bladerdeegplakje over de vulling en druk goed aan.
8. Maak 3 insnijdingen in de bovenkant en smeer de bovenkant in met het eigeel.
9. Strooi er het maanzaad over en schuif in de oven.
10. Na ongeveer twintig minuten zijn je goudgele worsten-witloof -kaasbroodjes klaar. Serveer nog half warm.
Middelbaar: let it goooo!
Op deze leeftijd pluk je de vruchten van de vele uren dat je kinderen naast jouw stonden te kliederen en te proeven in de keuken. Met wat geluk serveren ze al eens een gerechtje voor jou en glimt alleen jouw gezicht van trots en niet de hele keuken. “Werp toch af en toe nog eens een schuine blik in de keuken. Veel hangt af van hoe vaak jij ze als ouder tot dan toe betrokken hebt bij het koken en bakken. Onze jongste zoon — die al samen met mij in de keuken bezig is vanaf dat hij nog heel klein was — kan ik perfect vertrouwen in het gebruik van de oven. Hoewel onze middelste dochter ouder is, heeft ze daar nog iets meer begeleiding bij nodig.” Al betekent dat niet dat ze nog veel hulp nodig hebben van jou. “Loslaten zou ik zeggen”, tipt Bart resoluut. “Voor mijn oudste dochter op kot ging, vond ik toch dat ze een paar makkelijke gerechten zelf moest kunnen maken. En ja, dan mislukt er al weleens iets, maar heel erg is dat niet. Ik raad hen wel aan om goed een recept te volgen in plaats van zelf te beginnen experimenteren.”
Hoe goed ze op deze leeftijd kunnen koken, hangt af van hoe vaak jij ze als ouder tot dan toe betrokken hebt bij het koken en bakken
Pubers doen geweldig graag hun goesting, maar dat kun je makkelijk omzetten in je eigen voordeel, legt Bart uit: “Laat ze zelf een gerecht kiezen, dan gaan ze er sowieso volop voor. Als ik hen vertel wat ze eens kunnen uitproberen, is het enthousiasme meestal niet zo groot. Pubers, hè. Wanneer ze daarentegen zelf op een idee komen, dan zijn ze niet te stoppen. Dan staat er vaak iets te veel pasta of pizza op het menu, maar daar kan ik mee leven. Gelukkig mag ik hen af en toe wat ideetjes geven om toch wat groenten erbij te doen, want een pizza met alleen maar kaas is maar saai.” Op deze leeftijd kunnen kinderen ook wat overmoedig worden. “Tieners lijken weleens te denken dat ze alles al kunnen. En tja, dan wil er weleens iets overkoken of aanbakken. Mijn laatste tip sluit daar perfect bij aan: de keuken opruimen is een essentieel onderdeel van het koken én een skill die ze best zo jong mogelijk aanleren. (lacht)”
Toprecepten voor eigenzinnige tieners
Appelringpannenkoeken - Roeckie’s World
Een recept waar alle tieners wild van zijn: supermakkelijke pannenkoekjes!
Ingrediënten
• 1 eitje
• 200 gr zelfrijzende bloem
• 200 ml melk
• 1 pakje vanillesuiker
• snufje zout
• 1 theelepel kaneel
• sap van 1 citroen
• 3 appels
• paar klontjes bakboter
Zo maak je het
1. Maak eerst het beslag door het eitje met de melk en de kaneel los te kloppen. Zeef daarna de vanillesuiker, de bloem en het zout erboven en spatel alles goed door elkaar.
2. Verwijder met een appelboor het klokhuis uit de appels. Snijd ze in schijfjes van ongeveer een halve centimeter.
3. Besprenkel ze met citroensap (niet zozeer om de kleur te behouden, maar vooral voor de frisse toets) en dompel ze onder in het beslag.
4. Doe een klontje boter in de pan en bak de pannenkoeken. Draai ze halfweg om en maak nadien het gaatje in de appelringen terug even open.
Griekse pasta met honingtomaten - Roeckie’s World
Koken met maar 5 ingrediënten, eenvoudiger wordt het niet.
Ingrediënten
• 1 bakje honingtomaatjes
• 400 gr Griekse pasta
• 1 potje zwarte olijven (ongeveer 180 gr)
• 1 rode ui
• 1 blok feta (of andere witte kaas)
Zo maak je het
1. Je verwarmt de oven tot 200 graden.
2. Leg de honingtomaatjes in een ovenschaal en besprenkel ze met wat olijfolie. Strooi er de provençaalse kruidenmix over.
3. Zet ongeveer 25 minuten in de oven. Ondertussen kook je de Griekse pasta gaar.
4. Snijd de rode ui voor de helft in dunne ringen en voor de andere helft in kleine stukjes. Laat de olijfringetjes uitlekken.
5. Meng alle ingrediënten onder de Griekse pasta, giet er olijfolie over en kruid goed af met peper en zout.
6.Haal de geroosterde honingtomaatjes uit de oven en meng ze onder de pasta. Serveer onmiddellijk.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?