Eet je voldoende groenten en welke vleesvervangers zijn echt lekker? 8 concrete tips om vaker vegetarisch te koken
Maar liefst 541.712 mensen wereldwijd starten vandaag aan de VeggieChallenge, die naar jaarlijkse gewoonte op 1 maart begint. Voor de ene is af en toe vegetarisch eten doodnormaal, voor de andere een échte uitdaging. Wil je ook vaker veggie op het menu, maar weet je niet goed hoe? Van lekkere én gezonde vleesvervangers tot alle feiten en fabels over soja: deze 8 concrete tips geven antwoord op al jouw vragen.
Dit is de VeggieChallenge
Dertig dagen gezonder, lekkerder en ecologischer eten: dat is de uitdaging waar tienduizenden Belgen voor gaan in maart. Via veggiechallenge.be ontdek je hoe makkelijk het is om meer veggie, flexi of vegan te eten.
Tip 1: Hou je hoofd erbij om een gezonde vleesvervanger te kiezen
Het lijkt allemaal simpel, die VeggieChallenge: je schrapt vlees en vis 31 dagen lang van het menu en gooit een paar vegetarische balletjes in de pan of vervangt je klassieke hamburger door een veggie-variant. Zo word je ook automatisch gezonder, toch? Helaas: de ene vleesvervanger is de andere niet, en dat je vlees vervangt door een vegetarische of plantaardige optie betekent niet meteen dat er een gezondere optie op het bord ligt. Lees hier hoe je de juiste vleesvervangers kiest die én lekker én gezond zijn.
Tip 2: Kies voor lekkere vleesvervangers
Wie in de supermarkt komt vandaag kan niet naast het rek vol veggie en vegan alternatieven kijken. Elke week lijkt er wel iets nieuws in het gamma te liggen. De tijd dat er alleen maar een blok tofu te vinden was, is voorbij. Probeer binnen het grote aanbod maar eens uit te zoeken welk alternatief worstje jouw hot dog een niveautje hoger tilt en écht lekker smaakt. Sterrenchef Luc Bellings proefde vier verschillende soorten vleesvervangers: veggie gehakt, veggie schnitzels, veggie hamburgers en veggie worsten. Hij gaf zijn ongezouten mening én deelde zelfs een exclusief eigen recept bij zijn favoriete vleesvervangers.
Tip 3: Oerklassieke Vlaamse gerechten the veggie way
Als je de VeggieChallenge serieus neemt, is het weekmenu opstellen een extra uitdaging. Gelukkig zijn er genoeg tips om thuis te scoren met makkelijke veggie gerechten die in een handomdraai klaar zijn. Wat als je het eens wat klassieker wil aanpakken omdat je bezoek over de vloer krijgt dat niet zo houdt van ‘experimentele’ keuken? Vol-au-veggie to the rescue. Deze Vlaamse klassieker met een vegan twist heeft al menig vleeseter weten overtuigen. Geen stresskip in de keuken dankzij dit succesrecept.
Tip 4: Geef tofoe een kans, zo maak je het écht lekker klaar
Zie je tofoe eerder als een smakeloze witte homp die je een beetje angst inboezemt dan als een smakelijke vleesvervanger? Dan brengt chef Viviane Van Dyck daar met veel plezier verandering in. De chef tipt hoé je juist met zo’n blok aan de slag gaat en deelt een exclusief recept waarmee je de kneepjes van het vak leert.
Tip 5: Ontdek wat soja met je lichaam doet
Als er één voedingsmiddel is waarover je tegenstrijdige informatie vindt op dr. Google, dan is het wel soja. Volgens de ene beschermt het tegen kanker, volgens de andere vergroot soja het risico op die ziekte of andere aandoeningen door de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Tijd voor heldere antwoorden. Jolien Jonckheere, voedingswetenschapper bij Vlaams Instituut Gezond Leven, scheidt 6 feiten van fabels
Tip 6: Nieuwe liefde voor groenten
De VeggieChallenge is een ideale kans om het stof af te blazen van al die groenten die je in de supermarkt vaak links laat liggen. En het is hét moment om werk te maken van die dagelijkse 300 gram groenten - of meer - per dag. Van parmezaan-courgettefrietjes tot gegratineerde hespenrolletjes met witloof en bloemkoolsaus tot puree van zoete aardappel en prei: Sandra Bekkari deelt heel wat handige tips en recepten om mee aan de slag te gaan.
Tip 7: Geef peulvruchten een kans
Kikkererwten, linzen, witte bonen: peulvruchten zijn al jaren aan een opmars bezig, mede door hun positieve effecten op de gezondheid. Nochtans is amper 31 procent van de Vlamingen volgens een enquête van VLAM overtuigd van de peulvrucht. Tijd om ze toch eens een kans te geven, wat dacht je van een heerlijke pasta bolognese met veggie gehakt én linzen bijvoorbeeld?
Tip 8: Veggie eetadresjes om van te smullen
De VeggieChallenge betekent helemaal niet dat je dertig dagen lang zelf moet koken. Meer nog, het lijkt ons het perfecte excuus om nieuwe culinaire ontdekkingen te doen. Geen idee waar je die veggietoer moet starten? The Starlings-zangeres Kato Callebaut eet veganistisch en zette haar favoriete eetadressen op een rijtje. Die pizza? Die willen wij meteen proberen!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
-
Gouden Giro1
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
Zaterdag is het eindelijk zover: dan gaat de Ronde van Italië van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Giro en maak kans op 5.000 euro cash en nog heel wat andere prachtige prijzen dankzij HLN. -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter